07 januari 2021

ERC Proof of Concept-beurs voor Frank Hollmann

Frank Hollmann (Biotechnology) krijgt van de European Research Council een Proof of Concept-beurs. Hij is één van de 55 houders van ERC-grants die in aanmerking komen voor deze aanvullende financiering. Met het geld kan worden onderzocht wat het commerciële- of innovatiepotentieel van de resultaten van EU-gesubsidieerde onderzoek is.

17 december 2020

Delftse onderzoekers brengen risico’s van ‘vrij DNA’ in kaart

Zonder dat we het doorhebben komen losse stukjes DNA via ons afvalwater in de natuur terecht. Wat de impact van dit ‘vrije DNA’ is op het milieu en de volksgezondheid, is nog onbekend. Onderzoekers van de TU Delft hebben nu een manier gevonden om te achterhalen om hoeveel van dit mogelijk schadelijke DNA het gaat. Ze ontwikkelden een methode om vrij DNA uit afvalwater te isoleren, waardoor ze de grootte van het probleem in kaart kunnen brengen. De resultaten van hun werk worden in februari 2021 officieel gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Water Research, maar zijn nu al online te vinden.

16 december 2020

Platform Bio-Economie consolideert brede bioeconomie met nieuwe bestuursvoorzitter

Platform Bio-Economie consolideert haar strategische ambitie om het leidende industriële samenwerkingsverband te worden op het gebied van de ontwikkeling van een duurzame, CO2 neutrale maatschappij waarin productieketens zo circulair en biobased mogelijk zijn. Luuk van der Wielen met ruim 30 jaar ervaring in het ontwikkelen van technologie, business en beleid voor de bioeconomie, is benoemd tot bestuursvoorzitter.

15 december 2020

Five 20k grants for cross-campus bioengineering research projects

04 december 2020

In Memoriam: Prof.dr.ir. Herman van Bekkum (1932 – 2020)

01 december 2020

Best Bioengineering MSc Graduate 2020: Nemo Andrea!

11 november 2020

TU Delft and NLR host an international workshop on “Sustainable Aviation Fuels for Aircraft Propulsion”

On October 15th, 2020 - the Delft University of Technology (TU Delft) in collaboration with the Netherlands Aerospace Center (NRL) hosted the “Workshop on Sustainable Aviation Fuels (SAF) for Aircraft Propulsion”. During the workshop, experts from the aviation and technology sectors, as well as representatives from NGO’s and research institutes gathered to share their vision and expectations about SAF production and availability for the aviation sector in the 2050-time horizon.

10 september 2020

NWO-beurs van 50.000 euro voor vier TNW-onderzoekers

Het Bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft de aanvragen van vier TNW-onderzoekers in de Open Competitie ENW – XS gehonoreerd. Het gaat om Xiaozhou Ma, Dimphna Meijer, Caroline Paul en Toeno van der Sar, die allen 50.000 voor hun project krijgen.

28 mei 2020

Prijzen voor drie onderzoekers van TNW

Het regent prijzen bij de Faculteit Technische Natuurwetenschappen. Maar liefst drie onderzoekers zijn de afgelopen periode beloond met verschillende prijzen. Het gaat om Ad van Well, Arthur Gorter de Vries en Jasmijn Hassing.

14 mei 2020

Hoe koper een cel kan beschadigen

Koper is belangrijk voor veel processen in ons lichaam. Het ondersteunt onder meer de productie van rode bloedcellen, de stofwisseling, en de vorming van bindweefsel en botten. Het is bekend dat koper ook een rol speelt bij ziekten, zoals kanker, diabetes en de ziekte van Alzheimer. Helaas weten we nog niet wát die rol precies is. Onderzoekers van de TU Delft en de Poolse Academie van Wetenschappen hebben nu een nieuw stukje van de puzzel ontdekt. Om z’n werk te kunnen doen, bindt koper zich in de cel aan verschillende soorten eiwitten. En hoewel de complexen die zich daarbij vormen op zichzelf niet schadelijk zijn, blijken tijdens de binding tijdelijke ‘tussenvormen’ te ontstaan die kunnen leiden tot schade aan de cel. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Angewandte Chemie.

/* */