Ik ben afgestudeerd / ik ben al aan het werk

Heb je een baan in het onderwijs?

Optie 1: zij-instroomtraject

Heb je een bachelor en master of doctoraaldiploma? Heb je een baan in het onderwijs en wil de school je als zij-instromer aanstellen? Dan kun je wellicht gebruik maken van de zij-instroomregeling.

 • Een zij-instroomtraject is een scholings- en begeleidingsovereenkomst tussen de school, de opleiding en de leraar in opleiding, waarvoor de school het initiatief neemt.
 • Je hebt een relevante WO-vooropleiding (niet meer dan 15 EC-vak deficiënties).
 • Je hebt ruime werkervaring én een baan op een school.
 • Je doet een assessment aan de hand waarvan een opleidingsprogramma wordt vastgesteld.
 • Het assessment moet volledig zijn afgerond voor 1 juli; de doorlooptijd, van aanmelden tot scholingsadvies, is ca. 2 maanden; meld je dus ruim voor 1 mei aan!
 • Het programma wordt vastgelegd in een scholings- en begeleidingsovereenkomst tussen de school, de opleiding en de leraar in opleiding, en moet binnen twee jaar te voltooien zijn. Je volgt de vakken als contracttoehoorder (en niet als reguliere student).
 • De school waar je werkt, krijgt een factuur voor de kosten die voor het assessment en het opleidingstraject gemaakt worden.
 • De school kan voor het zij-instroom-traject een subsidie aanvragen bij DUO. Per zij-instromer is maximaal 20.000 euro beschikbaar, meer informatie over deze regeling is te vinden op de website van DUO.
 • Je ontvangt na een afsluitend bekwaamheidsonderzoek een certificaat c.q. bekwaamheidsverklaring met de eerstegraadsbevoegdheid (dus geen MSc-diploma).

Het assessment vraagt de school uiterlijk op 1 mei (start in september) of 15 oktober (start in februari) aan bij de coördinator van de opleiding via info-sec@tudelft.nl.

Als je niet in aanmerking komt voor het zij-instroomtraject, maar wel een baan hebt in het onderwijs, dan mag je onder voorwaarden deze baan als stage gebruiken. Je kunt dan blijven werken naast je studie. Afhankelijk van de grootte van de baan kan een individuele studieplanning worden samengesteld.

Optie 2: als regulier student

Als je niet in aanmerking komt voor het zij-instroomtraject, maar wel een baan hebt in het onderwijs, dan mag je onder voorwaarden deze baan als stage gebruiken. Je kunt dan blijven werken naast je studie. Afhankelijk van de grootte van de baan kan een individuele studieplanning worden samengesteld.


Ben je een promovendus?

Als promovendus kun je de lerarenopleiding volgen als onderdeel van de Doctoral Education (Generic skills) in je PhD-traject. De rest van de opleiding volg je met een inschrijving in onze master.

Toelating 1-jarige lerarenopleiding (master)

Met een afgeronde master-/ doctoraalopleiding die aansluit bij het schoolvak waarin je wilt lesgeven, kun je instromen in de 1-jarige lerarenopleiding. Sluit je vooropleiding niet aan? Dan kun je met schakelvakken deficiënties wegwerken en daarna starten met de 1-jarige lerarenopleiding.

Na de 1-jarige lerarenopleiding

Na dit jaar ben je eerstegraads onderwijsbevoegd en ontvang je een masterdiploma. Je kan dan aan de slag als bètadocent (in het Nederlandse onderwijsstelsel) in de vakken Natuurkunde, Wiskunde, Scheikunde, Informatica of Onderzoek & Ontwerpen.


Ben je al bevoegd maar wil je nog een bevoegdheid halen?

Als je een (beperkte) tweede- of eerstegraadsbevoegdheid hebt en nog een onderwijsbevoegdheid wilt halen, ben je bij de TU Delft aan het juiste adres voor:

 • Een beperkte tweedegraadsbevoegdheid in een ander schoolvak.
 • Een eerstegraadsbevoegdheid in hetzelfde schoolvak (op basis van een beperkte tweedegraadsbevoegdheid).
 • Een eerstegraadsbevoegdheid in een ander schoolvak (op basis van een tweede- of eerstegraadsbevoegdheid).

Ben je afgestudeerd of bezig met een opleiding op het HBO?

Lees meer over de HBO-instroom binnen de TU Delft Lerarenopleiding.


Ben je leraar en wil je je kennis opfrissen of professionaliseren?

Lees meer over de mogelijkheden van een opfristraject.


Contact

Heb je vragen over de mogelijkheden bij de lerarenopleiding of wil je weten voor welke vrijstellingen je in aanmerking komt? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder en maken een ‘programma op maat’ voor je.