Ik ben leerling op het vwo

Welk traject past bij mij?

Als je het vwo hebt afgerond kan je bij de TU Delft op verschillende manieren bètadocent in het voortgezet onderwijs worden. De route naar het behalen van je onderwijsbevoegdheid is als volgt.

Je start met een wo-bachelor opleiding

Je begint met een technische wo-bachelor opleiding. In je 3e bachelorjaar kan je de Minor Educatie volgen. Deze minor is een goede manier om te ontdekken of het onderwijs iets voor je is. Het programma duurt een half jaar. Je krijgt theorieonderwijs en daarnaast loop je stage op een middelbare school.

Vervolg (optie 1): Oriëntatie educatie binnen masteropleiding aan de TU Delft

Na je wo-bachelor kun je een vervolgmaster aan de TU Delft kiezen. Binnen sommige masters kan een deel van de lerarenopleiding worden opgenomen in de ‘oriëntatie educatie’ van de master zelf.
Studenten Industrieel Ontwerpen kunnen de examencommissie verzoeken een deel van de lerarenopleiding op te mogen nemen in de vrije ruimte van het masterprogramma.
Is er binnen de door jou gekozen master geen ruimte voor de Oriëntatie Educatie? Dan kun je na het afronden van deze master binnen een semester alsnog je eerstegraadsbevoegdheid behalen.

Inhoud oriëntatie educatie
Een masterstudent die de Minor Educatie of de Educatieve Module al heeft gevolgd doet alleen het verdiepingsdeel van de lerarenopleiding (het tweede deel van de beroepsgerichte component). Een student die niet de Minor Educatie of de Educatieve Module heeft gevolgd, volgt het basisdeel van de lerarenopleiding (het eerste deel van de beroepsgerichte component). Na afronding van de master kan de student het verdiepingsdeel doen.

Na de oriëntatie educatie
Na afronding van het verdiepingsdeel van de lerarenopleiding ben je eerstegraads onderwijsbevoegd. Je kan dan aan de slag als bèta-docent (in het Nederlandse onderwijsstelsel) in de vakken Natuurkunde, Wiskunde, Scheikunde, Informatica of Onderzoek & Ontwerpen. Als je tijdens de Oriëntatie Educatie het basisdeel hebt gevolgd kun je een eerstegraadsbevoegdheid behalen door je daarna in te schrijven voor de master SEC.

Vervolg (optie 2): 2-jarige lerarenopleiding (master)

Als je een universitaire bachelor hebt afgerond, die aansluit bij het schoolvak waarin je wilt lesgeven, kun je instromen in de 2-jarige lerarenopleiding. Deze masteropleiding bestaat uit twee delen van elk één jaar. In het vakwetenschappelijk deel verbreed en verdiep je de kennis van het schoolvak op academisch niveau. Je volgt mastervakken en doet onderzoek gerelateerd aan het schoolvak waarin je les gaat geven. In het beroepsgerichte deel bereid je je voor op de pedagogische en didactische kant van het vak van leraar.

Na de 2-jarige lerarenopleiding
Na deze twee jaar ben je eerstegraads onderwijsbevoegd en ontvang je een masterdiploma*. Je kan dan aan de slag als bètadocent (in het Nederlandse onderwijsstelsel) in de vakken Natuurkunde, Wiskunde, Scheikunde, Informatica of Onderzoek & Ontwerpen.
*Met deze masteropleiding alleen krijg je drs.-titel (geen ir.).   


Contact

Heb jij interesse in een technische wo-bachelor opleiding en wil je weten wat die inhoudt? Of twijfel je tussen twee opleidingen?