Nieuws en agenda

06 september 2019

Feestelijke afsluiting Larmor TU Delft NWO-project

Woensdag 29 augustus vond in de neutronen faciliteit ISIS de officiële afsluiting van het bijzondere NWO-groot project Larmor van de TU Delft en ISIS plaats.

04 juli 2019

RID presenteert jaarverslag OYSTER

Het RID presenteert met trots het jaarverslag van het OYSTER-programma.

18 april 2019

Reactorstop van mei 2019 – begin 2020

Vanaf 6 mei a.s. is de onderzoeksreactor bij het Reactor Instituut voor ongeveer een jaar uitgeschakeld. Normaal gesproken gaat de reactor wekelijks op vrijdagavond uit en wordt deze op maandagochtend weer opgestart. Maar nu gaat de reactor dus voor een lange periode uit tot begin 2020. Dit heeft alles te maken met het installeren van een “‘koude neutronenbron” in het hart van de reactor als onderdeel van het OYSTER-programma (Optimized Yield - for Science, Technology & Education - of Radiation).

30 november 2018

Opening HollandPTC

Op vrijdag 30 november vindt in museum de Prinsenhof in Delft de feestelijke openingsviering van HollandPTC plaats. Sinds kort worden in het poliklinische centrum HollandPTC - gevestigd op de campus van de TU Delft - patiënten behandeld met protonentherapie, een voor Nederland nieuwe vorm van radiotherapie tegen kanker. Parallel aan deze behandelingen werkt TU Delft in HollandPTC samen met de medische centra LUMC en Erasmus MC aan innovaties in de zorg voor kankerpatiënten. Behandeling, onderwijs en onderzoek gaan hand in hand om tot betere en verantwoorde zorg te komen.

23 november 2018

Ontwerpvergunning en milieueffectrapportage ter inzage

Vanaf 22 november tot en met 2 januari 2019 liggen de ontwerpvergunning en het Milieueffectrapport (MER) voor een koude neutronenbron naast de kern van de onderzoeksreactor voor inspraak ter inzage.

04 oktober 2018

Delftse meettechniek blijkt geschikt om belangrijke eigenschappen van quantum dots te onthullen

Wetenschappers hebben aangetoond dat de positronen die de Delftse onderzoeksreactor produceert bij uitstek geschikt zijn voor het bestuderen van de bouwstenen van nieuwe zonnecellen: quantum dots.

24 september 2018

Newly discovered magnetic state could lead to green IT solutions

Magnetic skyrmions are magnetic swirls that have the potential to revolutionize information technology, since they may lead to new solutions combining low-energy consumption with high-speed computational power and high-density data storage. A team from Delft University of Technology, in collaboration with the University of Groningen and Hiroshima University, has now discovered a new, unexpected magnetic state, which is related to these skyrmions. The findings open up new ways to create and manipulate complex magnetic structures in view of future IT applications.

17 september 2018

Interdisciplinaire MSc-projecten voor RST over gezondheid en afvalwater

Het Delft Bioengineering Instituut heeft Zoltán Perkό en Albert van de Wiel in totaal €7500,- toegekend voor de uitvoering van drie interdisciplinaire MSc-projecten. Samen met Elizabeth Carroll (ImPhys) heeft Zoltán een project ontworpen dat zich richt op ultrahoge dosis FLASH-straling in ‘zebrafish’. Met Giulia Giordano van 3mE zal Zoltán kijken naar het gebruik van wiskundige methoden om de controle van gecombineerde chemo-stralingstherapie te optimaliseren. Albert werkt samen met Doris van Halem van CEG om het arseengehalte van rijstproducten en afvalwater te meten. In totaal heeft Bioengineering 15 MSc-projecten toegekend die het resultaat zijn van het netwerkevenement BioDate 2018. Hieronder lees je meer over deze 3 interessante projecten.

03 september 2018

Vergunningsaanvraag en milieueffectrapportage ter inzage

Vanaf 23 augustus tot 3 oktober 2018 liggen de vergunningaanvraag en het milieueffectrapport (MER) voor de koude bron van het OYSTER-programma ter inzage. De aanvraag gaat over het inbouwen van een koude neutronenbron naast de reactorkern. Deze koude bron, die op zichzelf geen radioactieve toepassing is, maakt het mogelijk de neutronen van de onderzoeksreactor te vertragen, waardoor betere onderzoeksresultaten mogelijk zijn.

24 juli 2018

Veni voor Jeremy Brown en Zoltán Perkó

NWO heeft de Veni-laureaten voor 2018 bekendgemaakt. Daaronder zijn zeven Delftse wetenschappers waaronder twee van RST: Jeremy Brown en Zoltán Perkó. De Veni’s zijn bedoeld om gepromoveerde onderzoekers gedurende drie jaar hun ideeën verder te laten ontwikkelen.

Geen resultaten gevonden.