Nieuws en agenda

21 maart 2018

Mysterie superieure Leeuwenhoek-microscoop na 350 jaar opgelost

Onderzoekers van de TU Delft en Rijksmuseum Boerhaave hebben een eeuwenoud raadsel rond de microscopen van Antoni van Leeuwenhoek opgelost.

23 februari 2018

Marnix Wagemaker krijgt Vici voor batterijenonderzoek

Dr. ir. Marnix Wagemaker heeft een Vici-beurs van NWO in de wacht gesleept. Hij krijgt deze beurs van 1,5 miljoen euro, met daarbovenop 250.000 euro van betrokken bedrijven, om onderzoek te doen naar de werking van batterijen. Wagemaker wil onder meer achterhalen waarom de bereikte opslagcapaciteit van de huidige generatie batterijen achterblijft bij de capaciteit die theoretisch haalbaar moet zijn.

25 januari 2018

Hoogste punt CNS-koelgebouw bij RID

Op dinsdag 23 januari vierde het Reactor Instituut Delft (RID) het hoogste punt van het CNS-koelgebouw.

19 december 2017

TU Delft krijgt nieuw laboratorium voor high-tech elektronenversneller

Binnenkort heeft de TU Delft de beschikking over een splinternieuw laboratorium voor een wereldwijd unieke elektronenversneller faciliteit. Deze faciliteit, die het mogelijk maakt om de eigenschappen van materialen te bestuderen, wordt ondergebracht bij het Reactor Instituut Delft (RID), en gaat APPEAL heten. Dat staat voor Advanced Picosecond Pulsed Electron Accelerator Laboratory. Op maandag 18 december was bij het RID een bijeenkomst om de start van de bouw van de nieuwe faciliteit te vieren.

15 december 2017

Eerste leverkankerpatiënt behandeld met microbolletjes bestraald in nieuwe flexibele bestralingsfaciliteit TU Delft

De productie en distributie van kortlevende medische isotopen is een race tegen de klok. Om medische isotopen met de juiste activiteit bij de patiënt te krijgen, werken onderzoekers van de TU Delft nauw samen met Quirem Medical en Radboudumc*. Vandaag is de eerste leverkankerpatiënt in Italië behandeld met zogeheten radioactieve microsferen geladen in Delft. Deze innovatieve behandeling van leverkanker gebeurt met kleine bolletjes - zo groot als de dikte van een haar -, geladen met het radio-isotoop Holmium-166. Het activeren van de microsferen vindt plaats in een nieuwe flexibele bestralingsfaciliteit die onlangs is ontwikkeld door het Reactor Instituut Delft (RID) van de TU Delft.

09 oktober 2017

Onderzoeksreactor in tv-programma Willem Wever

De onderzoeksreactor was 8 oktober te zien in het tv-programma Willem Wever waarin vragen van kinderen in de leeftijd 10-12 jaar worden beantwoord. Een vast onderdeel is de Wetenschap Rubriek. Wetenschapsjournalist Diederik Jekel nam hiervoor een kijkje bij het RID.

02 oktober 2017

Verspreiding jodiumtabletten door VWS

Kinderen tot 18 jaar die in de regio Haaglanden wonen krijgen in de week van 9 of 16 oktober een doosje met jodiumtabletten toegestuurd van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

11 augustus 2017

Analytical tools for engineering materials science, 8/9 March, Amsterdam

SYNERGI 2018 will demystify analytical Research Infrastructures for industry in the field of engineering, energy- and microtechnology

11 augustus 2017

Batterijenlab in NOS Nieuwsuur

30 juni 2017

Zelfhelend staal met molybdeen

Dr. Niels van Dijk (Radiation, Science & Technology) demonstreert het principe van zelfhelend staal met molybdeen.

Geen resultaten gevonden.