Structuur in vaste stof

Kristalstructuren
PEARL kan gebruikt worden voor (neutronen)diffractie. Neutronendiffractie is een belangrijke techniek om de atoomstructuur diep onder het oppervlak van materialen te bestuderen en is zeer gevoelig voor elementen zoals waterstof en lithium in energiematerialen. De atoomresolutie van PEARL kan worden gebruikt voor opslagmaterialen voor waterstof en ammoniak, en magnetocalorisch materiaal voor energieconversie. De techniek is ook geschikt voor onderzoeksgebieden zoals zeolieten, thermo-elektronica en ferro-elektronica, en vaste stof-zonnecellen.

Gelaagde structuren
De ROG kan gelaagde structuren met een dikte tot 300 nanometer onderzoeken. Deze structuren kunnen magnetisch zijn. Het monster kan vloeibaar zijn. De positronfaciliteiten kunnen worden toegepast om vacaturedefecten en tekortkomingen in lagen vaste stof van enkele micron dik te onderzoeken.

Structuur van ondoorzichtige materialen
SANS is een krachtige techniek om de structuur van ondoorzichtige materialen te bestuderen bij afmetingen van nanometers tot 0,1 micrometer. Verschillende componenten kunnen worden uitgelicht door variatie van het verstrooiingcontrast met geselecteerde deuteratie.

SANS wordt voornamelijk gebruikt voor projecten in de moleculaire biologie en soft matter-onderzoek (colloïden, polymeren, macromoleculen & membranen en biologische systemen).

Structuur in vaste materie
Het SESANS-instrument kan correlaties zien met karakteristieke lengtes tot 15 micrometer. De ROG kan gelaagde structuren met een dikte tot 300 nanometer onderzoeken. De positronfaciliteiten kunnen worden gebruikt om vacancies en tekorten in lagen vaste stof van enkele micron dik te onderzoeken.

Relevante faciliteiten