Mira Huussen

Als aankomend student bezocht Mira Huussen zo’n beetje alle Nederlandse universiteiten. Haar brede interesses brachten haar naar open dagen van Eindhoven tot Rotterdam en van psychologie tot bedrijfskunde. Uiteindelijk werd het Bouwkunde aan de TU Delft. In 1996 studeerde ze af bij de vakgroep Architectuur. “In de laatste fase van mijn studie bleek dat ik vooral plezier had in het onderzoeken van stedelijke vraagstukken en het ontwikkelen van ideeën. Bij mijn afstuderen in Costa Rica ontwikkelde ik een nieuw huisvestingsconcept voor lage inkomensgroepen voor de hoofdstad San José.” 

Net als Mira ook Goede Vriend worden?

Als Goede Vriend maakt u deel uit van een netwerk van betrokken alumni en andere relaties van de TU Delft. Door deel uit te maken van dit netwerk helpt u studenten en wetenschappers te laten excelleren.

Lees meer

Mira was tijdens haar studietijd in Delft zeer betrokken bij de TU. Eerst bij Stylos, de studievereniging van Bouwkunde. Als tweedejaars was ik medeorganisator van het symposium “Zandkastelen”. Het maakte toen veel indruk op me dat wij, hele jonge studenten, het ‘zo maar’ voor elkaar kregen om gerenommeerde architecten en allerlei andere creatieven naar het symposium te halen. De naam en faam van de TU Delft deed haar werk: ze kwamen letterlijk zandkastelen voor ons bouwen, midden in de faculteit.”

Later werd Mira voorzitter van datzelfde Stylos en ijverde ze voor verbetering van de kwaliteit van onderwijs. Er was net een nieuw onderwijssysteem ingevoerd en Stylos zette in die periode de faculteit zwaar onder druk om snel dingen te verbeteren. Er kwamen zelfs advocaten aan te pas, goed onderwijs is immers een recht. Mira: “Ik merkte toen al dat het bestuurlijke me lag en dat ik het leuk vond om me naast mijn studie bezig te houden met de universiteitspolitiek.” 

Dat deed ze ook als lid van de Universiteitsraad. Zo werkte ze met haar ORAS-fractiegenoten aan de vijfjarige studieduur voor Delftse studies. Ook maakten ze zich sterk voor het ontwikkelen van meer huisvesting voor studenten in Delft. Mira: “Deze activiteiten zijn heel leerzaam voor me geweest. Het was mooi om als jonge student gehoord te worden en met anderen echt dingen voor elkaar te krijgen. Soms een beetje onhandig misschien, maar toch. Ik voelde me in die tijd echt onderdeel van de TU.”

Ik realiseer me nu goed dat ik toen veel hulp heb gekregen van allerlei ‘volwassenen’ binnen en buiten het TU Delft ecosysteem. Zo kwam ik met hulp en doorverwijzing van allerlei mensen terecht op de architectuur-faculteit in Costa Rica. Daar werd ik in mijn afstuderen begeleid door een lokale architect en een kunstenaar. Hoe bijzonder is dat?

― Mira Huussen

Lonkende bedrijfsleven

Na haar afstuderen lonkte voor Mira in eerste instantie het bedrijfsleven. Ze begon bij KPN in het management development programma. Het vinden van een balans tussen privaat en publiek werk bleek bij haar vervolgkeuzes altijd relevant. Zo werd ze na banen bij het Ministerie van Economische Zaken en de ACM, directeur New Energy bij Essent. In 2015 startte ze haar eigen onderneming: Bondgenoot. De naam staat symbool voor haar relatie tot haar opdrachtgevers. Mira helpt managers en teams van maatschappelijke ondernemingen om – op eigen kracht - te werken aan strategische vraagstukken. 

Verbinding met de TU Delft

Een paar jaar geleden is haar verbinding met de TU Delft nieuw leven in geblazen. Ze werd gevraagd om Goede Vriend van het Universiteitsfonds te worden. Met een jaarlijkse financiële donatie steunt ze daarmee onderzoek en projecten van de TU die anders niet kunnen worden uitgevoerd. “Het is leuk om terug te geven aan het instituut waar ik zoveel kansen heb gekregen en waarvoor ik me toen zo inzette. Toch trekken andere, persoonlijke vormen van waarde toevoegen aan de TU me meer dan het financiële. Juist omdat die contacten voor mijzelf indertijd veel hebben betekend. Sinds een jaar ben ik daarom ook als mentor verbonden aan Librae, een door Delftse vrouwelijke studenten opgericht netwerk. Het idee is om studentes in STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) in de eindfase van hun studie te helpen bij het vormgeven van hun ambities."

Dit samen maakt dat ik me opnieuw betrokken voel bij de TU Delft en haar studenten. En hoe leuk is het om nu zelf onderdeel uit te maken van het TU Delft ecosysteem, en zo studenten te kunnen helpen hun studie en toekomst vorm te geven?

Word Goede Vriend

Aanmelden