Bacteriofagen

Wat is onzichtbaar en doodt over dertig jaar miljoenen mensen? Antwoord: bacteriën. Door jarenlang ongeremd gebruik van antibiotica zijn sommige bacteriën zo geëvolueerd dat een kuurtje van de huisarts ze niets meer doet. Een kleine groep onderzoekers werkt aan de TU Delft hard aan een oplossing.

Onder leiding van dr. ir. Stan Brouns, verbonden aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen, wordt onderzoek gedaan naar een mogelijk alternatief voor antibiotica: bacteriofagen, de natuurlijke vijanden van bacteriën. Bacteriofagen zijn piepkleine virussen die bacteriën infecteren, en die de bacteriecel vervolgens gebruiken om zichzelf te vermenigvuldigen.

“Ik wil het voor elkaar krijgen dat mensen voor wie een fagenbehandeling de enige oplossing is, straks gewoon in Nederland geholpen kunnen worden. Daarvoor werken we in Delft naast het fundamentele onderzoek ook aan het opzetten van een stichting die een fagen bibliotheek in Nederland gaat opzetten. Ook ben ik druk bezig faagtherapie op de kaart te zetten.”

Dr. ir. Stan Brouns
Dr. ir. Stan Brouns

 

 

Wondermiddel

Zijn fagen dan een wondermiddel, dé oplossing voor onze problemen met antibiotica-resistentie? “Zo eenvoudig is het niet”, zegt Brouns. “Maar fagen bieden wel veel potentie en zijn een alternatief dat we serieus moeten onderzoeken. Op dit moment is het grootste probleem het gebrek aan klinische studies volgens strenge Westerse standaarden. Daardoor is er nog veel onbekend over het effect van een dosis fagen op het menselijk lichaam en is een behandeling met fagen bij ons nog niet toegestaan.”

Zelf de mouwen opstropen

De farmaceutische industrie toont op dit moment maar beperkt interesse. Fagen laten zich niet vangen in een businesscase. Want hoe vraag je patent aan op iets dat continu aanpast aan de bacterie en dus een dag later net even iets anders in elkaar kan zitten? Brouns ziet wel de grote potentie van behandeling met bacteriofagen en heeft daarom besloten om zelf de mouwen op te stropen.