Fizzy Robotbal

Uitdagende robotbal helpt kinderen met kanker

Industrieel ontwerpers gaan een uitdaging niet uit de weg. Innovatieve oplossingen bedenken voor maatschappelijke en praktische problemen is voor veel onderzoekers en studenten een tweede natuur. Op dit moment zet een team, begeleid door PhD-kandidaat en ontwerper Boudewijn Boon, zich in voor het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Zij werken aan ‘Fizzy’.

Fizzy is een robotbal die jonge kinderen in het ziekenhuis uitdaagt te bewegen en te spelen. Fizzy draagt zo bij aan een sneller herstel, bevordert de ontwikkeling van het kind én zorgt voor een prettigere tijd in het ziekenhuis.

Gelukkig worden steeds meer kinderen met kanker beter. Maar dat wil niet zeggen dat ze dan weer alles kunnen doen wat ze willen. Fizzy is een project waarbij slimme technologie en ontwerp zorgen voor grote impact.

De eerste ervaringen met Fizzy zijn zeer positief, maar het huidige ontwerp is nog ruw. Om de robotbal te kunnen testen met kinderen in het Prinses Máxima Centrum moet het prototype eerst worden verbeterd. Zo moet de robotbal compacter worden en goed te reinigen zijn. Daarnaast moet de robuustheid verbeterd worden, zodat schoppen en gooien mogelijk worden. Tenslotte is er aandacht nodig voor de manier waarop Fizzy zich aanpast aan een kind.

Het Universiteitsfonds Delft ondersteunt baanbrekend onderzoek met grote maatschappelijke impact. Fizzy is een prachtig voorbeeld waarbij slimme technologie en ontwerp zorgen voor grote impact.