Een snelle diagnose met ultrasound

Ultrasound, oftewel echografie, kan in een geavanceerde versie artsen helpen om veel sneller een diagnose te stellen bij lichte beroertes. ‘Rising star’ David Maresca werkt in Delft hard aan deze methode. 

David Maresca is 37 jaar, maar heeft al een indrukwekkend internationaal cv opgebouwd. Hij heeft zich gespecialiseerd in biomolecular ultrasound imaging. Vorig jaar kreeg hij als ‘Rising star’ een prestigieuze start-up beurs van NWO en de kans om aan de TU Delft zijn eigen lab op te richten. Hier werkt hij met zijn team aan fundamentele ontwikkelingen in echografie met toepassingen in de neurowetenschap, geneeskunde en biologie.

Doordringen tot op celniveau

Echografie zijn geluidsgolven die worden gebruikt om beelden te vormen. Het bekendste voorbeeld zijn de echo’s van een ongeboren baby. Hiermee kan op een snelle manier ‘een kijkje’ worden genomen diep in het lichaam, zonder operatie of zonder vervelende gevolgen voor de persoon of patiënt. Maresca ontwikkelt nu een technologie om met echografie zelfs tot op celniveau door te dringen. Hij richt zich op ontstekingen in bloedvaten in de hersenen. Zo kan een lichte beroerte sneller worden ontdekt en direct met de juiste preventieve behandeling worden gestart. Daarmee wordt grote, levensbedreigende schade voorkomen. De tijdswinst door deze diagnose kan tot in de weken lopen. Van een traject van meerdere fysieke testen, waar zomaar drie weken overheen gaat, naar een snelle ultrasound scan waarbij in 15 minuten de uitslag bekend is.

Akoestische biosensors

Maar om tot op celniveau te kunnen doordringen, moet er een ‘biosensor’ gevonden worden. Een contrast stof die de geluidsgolven op een bepaalde manier reflecteert, zodat op het scherm zichtbaar wordt hoe een bloedvat eruit ‘ziet’. Maresca denkt deze sensor gevonden te hebben in recent ontdekte eiwitten die in staat zijn om geluidsgolven te weerkaatsen met een bepaalde tag. Met heel veel testen en complexe data-analyse wordt uitgezocht of dit inderdaad werkt. Daarna kunnen deze biosensors worden aangepast voor specifieke aandoeningen. Het onderzoek van David Maresca is een tijdrovende en complexe klus. Met een donatie kunt u helpen dit te versnellen. Daarmee kan David zijn lab uitbreiden met extra apparatuur en bioengineering materialen.

Op een snelle manier een kijkje nemen diep in het lichaam

David Maresca

Doet u mee?

David Maresca is een van de excellente wetenschappers die komend jaar door het Universiteitsfonds Delft wordt gesteund met de campagne Tech for Health. Zodat hij een extra lab kan inrichten en het optimale uit zijn werk kan halen.

Doneer nu

Onderzoeksprofiel

Naam: David Maresca (37)
Geboren in: Frankrijk, Parijs
Specialisme: Biomolecular ultrasound imaging
Potentiële toepassing: Snelle diagnose van lichte beroertes
Faculteit: Technische Natuurwetenschappen
Samenwerkingen: Erasmus MC
Besteding donatie: Uitbreiden lab met extra apparatuur en bioengineering materialen
 

Waarom TU Delft

De TU Delft heeft een historie op het gebied van ultrasound. Daarnaast is er een goede samenwerking met het Erasmus MC. Belangrijk om nu al kennis te delen en straks ook toegang te hebben tot patiënten.
 

Doet u mee?

Met een gift aan het Universiteitsfonds Delft maakt u het belangrijke werk van onze onderzoekers mogelijk. Daarmee worden projecten versneld en kostbare tijd gewonnen.