Gesteunde projecten | TU Delft COVID-19 Response Fund

Dankzij donaties van TU Delft alumni en donateurs van het Universiteitsfonds Delft worden er inmiddels 31 Delftse projecten gesteund uit het TU Delft COVID-19 Response FundDe selectiecommissie van het Universiteitsfonds Delft, bestaande uit Prof.dr. Theun Baller (decaan Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen), Prof.dr. John Schmitz (decaan Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde & Informatica) en Prof.dr. Dirk Jan Veeger (voorzitter afdeling Biomechanical Engineering) heeft inmiddels de onderstaande projecten geselecteerd die vanuit het TU Delft COVID-19 fonds financiële steun ontvangen:

Smart Personal Protective Equipment

De huidige coronacrisis toont de noodzaak van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals gezichtsmaskers. In maart 2020 besloot een team van bachelorstudenten van de Faculteit Elektrotechniek Wiskunde en Informatica (EWI) hun reeds lopende bachelor-afstudeerproject om te zetten in een onderwerp dat een oplossing zou kunnen bieden voor de toenemende behoefte aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Het team wil conventionele luchtfilters verrijken met geavanceerde elektronische functies zodat luchtfilters slim worden. Voor dit project is een filtermodule voor een gezichtsmasker ontworpen met een in-situ ultraviolette sterilisatietechniek, ingebouwde elektriciteit en sensoren om de filterprestaties te monitoren. Dergelijke geavanceerde slimme filters kunnen dienen in een nieuw type slimme persoonlijke beschermingsmiddelen of in andere luchtfiltratietoepassingen.

Toolkit voor het bouwen van handwasstations

Schone handen zijn het laatste redmiddel om de kans op infectie te minimaliseren en communicatie is essentieel om de voordelen en gevolgen van slechte hygiëne in te zien. Onderzoekers van de TU Delft die aan het African Water Corridor Initiative werken, ontwerpen nu een toolkit om verschillende methodologieën te communiceren die mensen begeleiden bij het bouwen van handwasstations met gebruik van lokale materialen en handwerk. Deze toolkit dient als een educatief hulpmiddel voor sanitaire praktijken en het belang om ziekten te voorkomen. De toolkit bestaat o.a. uit posters, boekjes en een app. De toolkit wordt ook verspreid via de YEP (NWP) organisatie. Ook het Rode Kruis, Wash Alliance en Unicef hebben interesse getoond. De applicaties worden gemaakt door Afrikaanse softwareontwikkelaars.

Scientific communication in times of Coronavirus

Het coronavirus zorgt niet alleen voor uitdagingen op het gebied van gezondheid en sociale omgang, maar ook op het gebied van communicatie door (gebrek aan) informatie of onuiste informatie. De wetenschappelijke gemeenschap wordt geconfronteerd met grote communicatie-uitdagingen die de capaciteit van het wetenschappelijke communicatiesysteem beperken om efficiënt te kunnen werken. Onderzoekers van de Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) zijn een project gestart om analytische hulpmiddelen te bieden die o.a. helpen bij het efficiënt communiceren van onderzoeksresultaten.

How to outcompete SARS-CoV-2

Covid-19 is het gevolg van een infectie door het SARS-CoV-2-virus. Een kenmerk van dit soort virussen is dat ze een relatief lang genoom hebben en snel kunnen evolueren vanwege een hoge mutatiesnelheid. Deze combinatie heeft belangrijke implicaties voor het evolutionaire beloop ervan en voor de vraag of antivirale behandelingen en vaccinatiestrategieën kans hebben om te slagen. Onderzoekers van de Faculteit TNW hebben een theoretisch model ontwikkeld voor de evolutie van SARS-CoV-2. Via dit model proberen ze vragen te beantwoorden zoals: Hoe snel evolueert SARS-CoV-2 binnen een individu tijdens infectie? En wat zijn de kansen op herinfectie van een immuun of hersteld persoon? Dit onderzoek hoopt een theoretische basis te bieden die nodig is om o.a. de haalbaarheid van vaccinatie- en behandelingsstrategieën te kunnen beoordelen.

Masks Off

Masks Off is een online platform met als doel om de mentale gezondheid van verpleegkundigen te behouden door ze een stem te geven om hun dagelijkse ervaringen te delen.

Endoscoop

Onderzoekers proberen antwoord te vinden op de vraag welke specifieke operatieve risicoproblemen moeten worden overwogen in het geval van buikoperaties bij coronapatiënten.

Multifunctioneel UV-C LED test platform

UV-C-licht vernietigt virussen en bacteriën op zeer eenvoudige en snelle wijze. Inmiddels is aangetoond dat het coronavirus gevoelig is voor een bepaalde dosis UVC-licht. Om dit proces beter te kunnen begrijpen, werkt prof. Kouchi Zhang (TU Delft), samen met prof. Ron Fouchier (Erasmus MC), aan de ontwikkeling van een testplatform. Daarnaast hoopt men met mini-UVC LED-ontsmettingsapparaten te komen die gekoppeld kunnen worden aan deurklinken, kranen, liftknoppen of zelfs smartphones.
Kouchi: ‘Momenteel werken wij, ongelooflijk hard, om de uitwerking van UVC-LED licht op het coronavirus beter te kunnen begrijpen. Met de kennis die wij opdoen, hopen wij het virus vervolgens inactief te kunnen maken. De bijdrage van het TU Delft COVID-19 Response Fund is een hele fijne steun in de rug en brengt onze zoektocht hopelijk weer wat verder.’

Project Safeguard

Project SafeGuard heeft als doel om de druk op de zorg in Nederland te verlichten door mobiele testfaciliteiten te bouwen waar patiënten geholpen kunnen worden zonder dat het zorgpersoneel persoonlijke beschermingsmiddelen nodig heeft. Voor de Nederlandse huisartsenzorg ontwikkelt dit team de ‘MediTent’: mobiele testcentra naast huisartsenposten waarbij de zorgmedewerker middels een transparante wand gescheiden van de patiënten tests kunnen afnemen. Ook werken ze aan ‘MediShield’ voor immobiele patiënten. Met deze twee concepten kan de zorg deels ontlast worden zonder dat er een extra beroep wordt gedaan op persoonlijke beschermmiddelen. Het project wordt geleid door studenten van de master Strategic Product Design (onder begeleiding van twee professoren van Industrieel Ontwerpen: Bart Bluemink en Deborah Nas).

DelftScope: betaalbare videolaryngoscoop

Patiënten die zuurstof nodig hebben via een beademingsbuis krijgen deze vaak geplaatst via een directe laryngoscoop. Echter, sinds de corona-pandemie is de vraag naar het plaatsen van zo’n buis met behulp van een videolaryngoscoop (VL) vergroot. Videolaryngoscopie maakt een grotere afstand tot de patiënt mogelijk: zorgverleners kunnen op een scherm kijken in plaats van in de mond van de patiënt. VL’s zijn nauwelijks beschikbaar in lage- en middeninkomenslanden, voornamelijk vanwege de hoge aanschafkosten. DelftScope is een reeds ontworpen VL met een goedkope USB-camera die is aangesloten op een smartphone. Het ontwerpen van een smartphone-app dat werkt op alle telefoons is een lang en kostbaar proces. Om geen tijd te verliezen werkt het team ook aan een prototype van een goedkoop speciaal scherm met een minimaal bruikbare gebruikersinterface.

Ontwikkeling van CFD-app voor simulatie van virusverspreiding

Onderzoekers van de Faculteit Mechanical Engineering (ME) en Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (LR) werken aan de ontwikkeling van een Computational Fluid Dynamics (CFD) app voor de simulatie van virusverspreiding. CFD-simulaties kunnen ingenieurs helpen om het infectierisico in bepaalde omstandigheden beter in te schatten. Het doel van dit project is dat alle CFD-simulatie-ingenieurs het risico van infectie en virusverspreiding kunnen inschatten voor een specifieke locatie (restaurant, bar, theater, enz.) en een specifieke oplossing kunnen aandragen (bijvoorbeeld instellingen voor airconditioningsystemen).

WHO Covid-19 Global Clinic Refurbishment Helpdesk

De WHO is op zoek naar partners die hun implementatie van de aanpassing van gezondheidsfaciliteiten kunnen ondersteunen om SARI (Severe Acute Respiratory Infection) behandelcentra en SARI-screeningfaciliteiten te worden, om lokale actoren te helpen de huidige Corona-crisis te verzachten. Dr. Caroline Newton (TU Delft, Faculteit Bouwkunde) en haar team zijn verantwoordelijk voor het rapporteren van de ontwerpoplossingen voor de SARI-behandelcentra. Het doel is om efficiënte strategieën voor een goed ontworpen en veilige SARI-behandelcentra te presenteren.