Professor Jack Pronk

Jack Pronk won al verschillende prijzen voor zijn werk, maar de Leermeesterprijs vindt hij de kers op de taart: “Misschien wel de mooiste  prijs die ik ontvangen heb en dat voor iets dat op zich al een beloning is om het te mogen doen: onderwijs geven en promovendi begeleiden.”

Tijd om op sabbatical te gaan heeft hij nog niet gehad: “In 2016 kreeg ik een ERC Advanced Grant, een grote Europese onderzoekssubsidie. Tegelijkertijd ging een collega weg, waardoor ik opeens 11 promovendi direct mocht begeleiden. Ik ben dus even wat minder mobiel.”

Ideeën heeft hij genoeg: “Ik zou na mijn ERC-project wel eens een voor mij nieuw vak willen geven. Iets buiten mijn comfortzone, thermodynamica of ethiek bijvoorbeeld. Ik ben van huis uit bioloog, dus dat zijn niet per se voor de hand liggende onderwerpen.  Zo’n vak voorbereiden op een rustige locatie, zoals aan een Noorse fjord, lijkt me een prachtige invulling van een sabbatical.” Ondanks de huidige werkdruk blijft hij leermeester in hart en nieren: “College geven en jonge onderzoekers begeleiden is waarom ik aan de TU Delft werk.”

Professor Jack Pronk, hoogleraar industriële microbiologie (Technische Natuurwetenschappen) – winnaar in 2015