LineGuard

Op 27 maart 2019 vond de Entrepreneurship Day Delft plaats: het vlaggenschip van YES!Delft Students. YES!Delft Students valt onder de tech incubator YES!Delft. Jaarlijks zet een team studenten zich in voor de organisatie van de Entrepreneurship Day Delft, met als doel om zoveel mogelijk studenten te inspireren en activeren voor ondernemerschap. Dit jaar ontving student Filip Hulsman uit handen van ir. Menno Antal, bestuurslid Universiteitsfonds Delft, maar liefst twee pitch-prijzen met LineGuard, een systeem dat bepaalt wanneer de bal bij een tenniswedstrijd wel of niet ‘uit’ is. 

Filip Hulsman

Filip zit momenteel in het 3e jaar van zijn bachelor werktuigbouwkunde aan de Faculteit Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen (3mE). Naast zijn studie doet hij praktische ervaring op middels zijn werk in het Dreamteam Eco-Runner én aan ondernemerschap middels de start-up LineGuard.

Als een groep vrienden gaan we het avontuur aan en gaan we keihard werken om LineGuard op te zetten en er ontzettend veel van leren

Filip Hulsman

LineGuard

Filip werkt samen met 3 andere studenten aan de start-up LineGuard. Hun doel: een product ontwikkelen dat tijdens een tenniswedstrijd, te allen tijde de bal kan volgen en voorspellen waar die naartoe gaat. Hiermee kan onbetwistbaar worden vastgesteld of de bal in of uit is. Uit hun vooronderzoek is gebleken dat tennisspelers vaak twee grote frustraties hebben: 1) dat de bal in is hoewel de tegenstander beweert van niet en 2) dat ze bij het slaan de bal verkeerd raken zonder te weten waarom. Beide frustraties kunnen met LineGuard opgelost worden. De tenniswedstrijden worden eerlijker omdat er geen discussie meer zal zijn of de bal in of uit is.

Daarnaast verzamelt LineGuard een grote hoeveelheid data die ook gebruikt kan worden om het spel te analyseren. Deze inzichten kunnen spelers gebruiken om hun bewegingen beter te begrijpen en zo hun prestaties te verbeteren. LineGuard richt zich in eerste instantie op lokale tennisverengingen voor wie vergelijkbare bestaande systemen onbetaalbaar zijn. LineGuard zal uiteindelijk niet alleen veel nauwkeuriger zijn dan bestaande systemen, maar ook aanzienlijk goedkoper. “Omdat we bestaande hardware gebruiken en innoveren in software, houden we de kosten laag en maken we het product toegankelijk voor alle gepassioneerde tennisspelers”, aldus Filip.  

Entrepreneurship Day Delft

De negende editie van de Entrepreneurship Day Delft vond plaats in het Aula Congrescentrum van  de TU Delft. De dag bestond uit een symposium over ondernemerschap, start-up playground en een netwerkborrel. Tijdens het symposium vond de inspirerende Pitch Battle plaats, waar drie studententeams de kans kregen om hun eigen idee of student start-up te pitchen. Naast LineGuard was er Fizzy, een interactieve robotbal voor zieke kinderen en Silverwing, een persoonlijk vliegvoertuig. De ‘student-preneurs’ werden op hun pitch beoordeeld door de aanwezigen in de zaal en een vakjury.

Het Univeristeitsfonds Delft steunde, met behulp van donaties van donateurs en Goede Vrienden, de Pitch Battle met de juryprijs (€1000) en de publieksprijs (€500). Lineguard mocht uiteindelijke beide prijzen in ontvangst nemen. “Het is een fantastische ervaring om met zoveel mensen een idee te delen en ze ook enthousiast te maken binnen het gegeven tijdsbestek. We hoopten met de Pitch Battle bekendheid te creëren en dat is gelukt! Met het gewonnen geld gaan we verder met de ontwikkeling en hopen we na een jaar het eerste werkende prototype te kunnen testen bij verenigingen”, aldus Filip.