Sociaal project KeniaVision

David, Marie, Carlijn, Mark en Michelle volgen een master aan de Faculteit Industrieel Ontwerpen. Ze hebben allemaal een passie voor sociaal ondernemerschap en zetten zich vijf maanden in voor het sociale project KeniaVision. Hun doel: de hoge werkloosheid onder jonge Kenianen reduceren.

Jaarlijks studeren er zo’n 900.000 Kenianen af terwijl er maar 100.000 banen jaarlijks beschikbaar zijn. Dit betekent dat er een enorm groot gat is tussen de werkgelegenheid en het aantal jongeren in Kenia dat naar werk zoekt. De Proportion Foundation, partner van dit project, zet zich in om dit gat te verkleinen door het creëren van een ondernemende mindset onder okale jongeren.

Mijn doel als ontwerper is om waarde toe te voegen daar waar de nood het hoogst is en ik kijk uit naar de uitdaging om strategisch design en ondernemerschap te koppelen en samen te werken met stakeholders in Kenia!

― Marie van den Bergh - student team KeniaVision

Zo hebben zij afgelopen jaar acht Keniaanse jongeren getraind tot ‘Vision Agents’. Deze jongeren zijn opgeleid om oogtesten uit te voeren en gepersonaliseerde brillen te maken voor Kenianen. De vijf Delftse studenten gaan zich nu vijf maanden lang inzetten om een duurzaam business model te ontwikkelen zodat de Vision Agents niet alleen getraind zijn maar ook een succesvolle onderneming kunnen starten. Zij gaan tien weken naar Kenia om de lokale stakeholders te spreken zodat ze een business plan kunnen ontwikkelen. Het doel is dat ze een rendabele en stabiele toekomst voor deze Vision Agents kunnen realiseren.