Week van de Veiligheid

Vanaf 5 oktober 2020 vindt de nationale Week van de Veiligheid plaats. De TU Delft doet onder leiding van de afdeling Integrale Veiligheid dit jaar voor de derde keer mee met dit landelijke initiatief. Tijdens deze eerste week van oktober (en de eerste donkere dagen van het jaar) vragen we aandacht voor veiligheidsthema’s die spelen bij de TU Delft, of je nu thuis werkt of op de campus.

De Week van de Veiligheid van de TU Delft is een samenwerking met interne en externe (veiligheids)partners. Tijdens deze week vinden er verschillende (veiligheids)activiteiten en (voorlichtings)bijeenkomsten plaats.

Programma Week van de Veiligheid

Maandag 5 oktober / Dag van de Veiligheid op de TU Delft

Achter (en voor) de schermen op de TU Delft zijn een groot aantal veiligheidspartijen bezig met jouw veiligheid. Om overzicht te creëren in het veiligheidsveld en ter aftrap van onze nieuwe veiligheidawarenesscampagne wordt een nieuwe film gelanceerd. Safe, Secure, For Sure!

Dinsdag 6 oktober / Dag van het Safety & Security Institute en Reisveiligheid tijdens corona

Safety & Security research in times of Covid-19: what can we learn from our own TU Delft experts?

Webinar: Safety & Security research in times of Covid-19: what can we learn from our own TU Delft experts?

‘Week van de Veiligheid’ – TU Delft Safety & Security Institute

12.00 – 13.00 

Stuur je vragen in! @e.m.vreede@tudelft.nl  (Eveline Vreede)
Klik hier voor deelname.

Deel 1- Life after lockdown: Hoe de TU Delft met de Nederlandse bevolking omgaat in COVID-19 exitonderzoek - dr. Anatol Itten

De effectiviteit van het opheffen van coronamaatregelen is sterk afhankelijk van het gedrag van de Nederlandse bevolking. Dit hangt weer af van de mate waarin Nederlanders de maatregelen van de overheid noodzakelijk, eerlijk en verenigbaar vinden met hun dagelijkse leven. Onderzoekers van TBM van de TU Delft en het RIVM hebben de handen ineengeslagen om te achterhalen hoe de Nederlandse bevolking denkt over het opheffen van coronamaatregelen in een zogenaamde Participatory Value Evaluation (PVE). Ze creëerden een nieuwe online participatietool die door meer dan 30.000 burgers werd ingevuld. In deze presentatie leggen zij uit hoe een PVE werkt en hoe burgers bereid waren mee te denken met de overheid. Omdat er nog steeds vaak lockdowns zijn of reisbeperkingen en onzekerheid over vaccinatie, laten de onderzoekers zien dat de integratie van het publiek in beleidsdilemma's cruciaal is om te begrijpen wat het beste werkt voor zoveel mogelijk mensen in hun strijd tegen COVID-19.

Meer over het project

Meer over de spreker 

Deel 2 - Virusverspreiding in openbaarvervoernetwerken - Panchamy Krishnakumari

Het openbaar vervoer wereldwijd wordt zwaar getroffen door de pandemie van het coronavirus. In een periode waarin delen en verdringen een probleem voor de volksgezondheid worden, worden de connectiviteit en efficiëntie die het massatransport biedt een potentieel gevaar. De presentatie gaat in op hoe we bestaande gegevensbronnen kunnen gebruiken om enkele van de huidige problemen te beantwoorden. Hoe snel en nadelig verspreidt een virus zich in het openbaar vervoer? Hoeveel zullen er mogelijk geïnfecteerd raken als er pre-pandemisch niveau’s worden verwacht, terwijl er wordt gestreefd naar het behouden van sociale afstand? We onderzoeken dit door de evolutie van contractnetwerken en een epidemiologisch model te bestuderen met behulp van smartcardgegevens van het metronetwerk in Washington DC.

Meer over het project 

Meer over de spreker 

 

13.30 – 14.30

COVID-19 Digital Campus: A living lab for digital technologies - Prof. ir. Deborah Nas and Dr. Sascha Hoogendoorn 
Klik hier voor deelname.

TU Delft doet er alles aan om haar medewerkers en studenten een veilige plek te bieden voor werk en studie. Social disctanding is nieuw voor iedereen, en veel is nog onbekend. Daarom heeft de TU Delft een uniek project geïnitieerd waarin onderzoekers en stafdiensten samenwerken aan het toepassen van nieuwe technologieën ter ondersteuning van de anderhalve-metercampus. Deze toepassingen van technologie maken nieuw wetenschappelijk onderzoek mogelijk én bieden praktisch nut voor het management van TU Delft. Ruim 20 onderzoekers van CiTG, EWI, TBM, IO en BK werken aan vier concepten: een outdoor crowd dashboard, een indoor crowd dashboard, een ‘conversational agent’ en mathematische modellen van menselijke contactnetwerken. De projecten lijken op het eerste gezicht los van elkaar te staan, maar de kracht zit ‘m juist in de combinatie.

In deze presentatie vertelt onder andere prof. Deborah Nas van Industrieel Ontwerpen en dr. Sascha Hoogendoorn van het valorisatiecentrum over het initiatief en wordt het outdoor crowd dashboard gepresenteerd: een digital twin van de campus waarin real-time data mobiliteitsdata wordt gevisualiseerd.

Reisveiligheid

Welke invloed hebben de coronamaatregelen op reizen voor de TU Delft?
6 okt 16:00 tot 18:00
Aanmelden kan via tu-iv@tudelft.nl onder vermelding van Reisveiligheidstraining. Max. 50 inschrijvingen. 

Reizen namens de TU Delft is door de coronamaatregelen veranderd. Hoe gaan wij om met de aangepaste maatregelen? Welke risico’s loop je onderweg en welk beleid hanteert de TU Delft? Tijdens deze reisveiligheidssessie gaan we in op de aangepaste reisomstandigheden die gelden als gevolg van de COVID-19 maatregelen.

Woensdag 7 oktober / Dag van de Cybersecurity & Privacy

Crashcursus Digitale Psychologie door Maarten Timmermans, CEO Awareways
Video, de hele dag beschikbaar (30 minuten, Eng)

Deze cursus gaat over hoe je effectief het gedrag van medewerkers en je omgeving kunt veranderen op het gebied van veiligheid en privacy. Maarten geeft inzicht in denkpatronen, concrete knoppen waaraan je kunt draaien en strategieën om effectiever om te gaan met weerstand.

Over Maarten:
Maarten studeerde Sociale Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is CEO en medeoprichter van Awareways en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van bewustzijnsinterventieprogramma's, gedrags- en bewustzijnsonderzoek en advies over gedrag en cultuurverandering. Maarten is gastdocent aan de Hogeschool Utrecht en verantwoordelijk voor de minor Privacy en Informatiebeveiliging - van Big Data tot de Human Factor.

“Wat de TU Delft moet leren van de hack van de Universiteit Maastricht” door Bert Kuipers, Peter Weijland, Hans Suijkerbuijk van de projectgroep Evaluatie Universiteit Maastricht
Video, de hele dag beschikbaar (17 minuten, NL)

Het inspectierapport over de hack bij de Universiteit Maastricht wordt door collega's van de TU Delft vanuit verschillende invalshoeken bestudeerd. Wat kan de TU Delft doen om een dergelijk incident te voorkomen?

Challenge, interactief spel
De hele dag beschikbaar (12 minuten per game, Eng)

Het SPA-team heeft uitdagingen ontwikkeld voor de TU Delft. Er zijn drie verhaallijnen voor verschillende groepen die op de universiteit werken. In hun werk stuiten ze op dilemma's, waarbij ze keuzes moeten maken op basis van privacy en veiligheid.

tudelft.awareways-engine.com

Project Honeypot door Carlos Hernandez Ganan
Video, de hele dag beschikbaar (20 minuten, Eng)

Het honeypot-netwerk is speciaal ontwikkeld om inzicht te krijgen in geïnfecteerde Internet of Things apparaten in Nederland. De honeypots van het project doen zich voor als als IoT-toestellen (lokkertjes). Criminelen gebruiken vaak geïnfecteerde IoT-apparaten om andere kwetsbare IoT-apparaten te vinden. Zodra het geïnfecteerde apparaat de honeypot aanvalt, zien de onderzoekers het IP-adres van dit apparaat, wat voor apparaat het is en wat voor soort aanval er wordt uitgevoerd.

Over Carlos:
Carlos is een associate professor in de Cybersecurity groep aan de TU Delft. Zijn onderzoek richt zich vooral op de cybersecurity van het Internet of Things, Smart Cities en Data Science en verkent de beveiligingseisen van aangesloten producten en diensten voor een duurzame toekomst.

12.00 - 13.00

Sprookjes over Informatiebeveiliging, webinar, met Michel van Eeten (TU Delft), Nadine Vos (moderator)
Interactive online presentative en discussie (English/Dutch

"De veiligheid van de TU Delft hangt af van hoe veilig medewerkers zich gedragen." Een deel van het onderzoek van Michel van Eeten en zijn onderzoeksteam wijst in een andere richting. Als je kijkt naar een vakgebied dat al veel langer met beveiliging bezig is dan ICT, namelijk fysieke beveiliging, dan zie je dat er in de loop der tijd een beweging is gemaakt van "menselijke fouten" naar veilige organisaties waarin mensen zonder rampzalige gevolgen kunnen falen. Het feit is dat Maastricht zo'n grote gevolgen had van een ransomware-aanval nadat één persoon werd vermist. Hoe is dat mogelijk? Daar hebben we niet echt goede oplossingen voor. In dat geval is de organisatie deels veroordeeld om te proberen menselijke fouten te voorkomen.

Over Michel:
Professor Michel van Eeten is hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft en zijn leerstoel richt zich op de Governance of Cybersecurity. Hij bestudeert het samenspel tussen technologisch ontwerp en economische prikkels in internetbeveiliging. Zijn onderzoeksteam analyseert grootschalige internetmeet- en incidentgegevens om in kaart te brengen hoe de markten voor internetdiensten omgaan met veiligheidsrisico's.

Deelnemen aan Microsoft Teams-vergadering

13.00 - 14.00

Privacy challenges, webinar
Aanmelden niet nodig. Link voor deelname volgt hier.

Met Seda Gurses (TU Delft), Aurelié Pols (European Privacy and Cybersecurity Centre, Universiteit Maastricht), Erik van Leeuwen (DPO, TU Delft), Taritha Sari (Privacy Officer TU Delft), Santos Ilamparuthi (data steward, TU Delft), Erna Kotkamp (moderator).

Een discussie over ethiek rond data, privacy, dataverantwoordelijkheid om deelnemers te bereiken en in staat te stellen meer privacybewust te worden over hun eigen data. Hierdoor ontstaat hopelijk een positief effect op de manier waarop zij werken, lesgeven of hun onderzoek doen aan de TU Delft.

Over Seda:
Seda is momenteel Associate Professor bij de afdeling Multi-Actor Systems van de TU Delft aan de faculteit TBM, en een filiaal van de COSIC Group bij de afdeling Elektrotechniek (ESAT), KU Leuven. Haar werk richt zich op privacybevorderende en beschermende optimalisatietechnologieën (PET's en POT's), privacy-engineering, evenals vragen over software-infrastructuren, sociale rechtvaardigheid en politieke economie op het snijvlak met computerwetenschap.

Over Aurelie (ECPC):
Aurélie is Privacy Engineer, eigenaar van een adviesbureau Competing on Privacy en lid van de ethische adviesgroep van de EDPS. Aurélie ontwerpt best practices op het gebied van gegevensprivacy: het documenteren van gegevensstromen, het minimaliseren van risico's met betrekking tot het gebruik van gegevens, het oplossen van de kwaliteit van gegevens. Zij heeft 18 jaar lang de digitale besluitvorming op basis van gegevens geoptimaliseerd.

Eric van Leeuwen, FG ('Functionaris Gegevensbescherming') van de TU Delft, Taritha Sari en Santos Ilamparuthi (data steward, TU Delft) nemen ook deel aan de discussie als panelleden.

Deelnemen aan Microsoft Teams-vergadering

TedEx (hele dag beschikbaar)

Documentaires (hele dag beschikbaar)

  • Operation Cyber Aware
    Operation Cyber Aware - https://operationcyberaware.com/ is een documentaire over randsomeware-aanvallen en het groeiend aantal cyberrisico’s in de wereld. Als je denkt dat jij maar een kleine en onbetekenende schakel in de cyberketen bent, kun je bedrogen uitkomen.
  • A Long Day (with no Cybersecurity)
    Hoe ziet de wereld eruit zonder cybersecurity? Deze documentaire laat de impact zien van cybersecurity op ons dagelijks leven.
Donderdag 8 oktober / Dag van de Sociale Veiligheid

Sociale veiligheid tijdens Week van de veiligheid

“De TU Delft wil medewerkers, studenten en gasten een omgeving bieden waar iedereen zich welkom voelt en waar iedereen elkaar met respect behandelt.” Statement TU Delft.

Sociale veiligheid gaat over het werken aan een positieve en veilige werk- en studieomgeving waar geen ruimte is voor ongewenst gedrag en waar iedereen zich welkom voelt. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat iedereen zich welkom voelt en zichzelf kan zijn. Om dit te stimuleren kennen we verschillende initiatieven bij de TU Delft. Zo is er de TU Delft Gedragscode met daarin onze kernwaarden DIRECT als uitgangspunt, en zijn er diverse mensen waar je bij terecht kunt als je onverhoopt te maken krijgt met ongewenst gedrag.

Vanaf dit jaar organiseren we daarbij de Dag van de Sociale veiligheid tijdens de Week van de Veiligheid. Een dag die in het kader staat van het met elkaar leren en praten over wat er nodig is om gezamenlijk een omgeving te creëren waarin iedereen zich welkom voelt.

Wat kun je verwachten?

Wat is ongewenst gedrag eigenlijk? Wat doe jij als je te maken krijgt met roddelen of pesten? Wat verwacht je van de TU Delft bij het creëren van een veilige werkomgeving? Hoe gaan we hiermee om in coronatijd? Dit en meer komt terug op de dag van de sociale veiligheid.

Kom naar een informatiesessie van de vertrouwenspersoon, sluit aan bij een interactieve bijeenkomst over wat er voor nodig is om een veilige werkomgeving te creëren of doe mij met een dilemmasessie van het Integrity Office.

Ongewenst gedrag, wat is het en wat kun je eraan doen?

Spreker: Sandra van der Hor, Vertrouwenspersoon TU Delft

Sluit aan bij een sessie waarin de vertrouwenspersoon bij de TU Delft, Sandra van der Hor, ingaat op ongewenst gedrag. Wanneer is iets ongewenst gedrag? Dit kan bijvoorbeeld gaan over (seksuele) intimidatie, pesten, discriminatie, stalking en geweld. En wat kun jij doen als jij, of een collega, daarmee te maken krijgt? Sandra vertelt je er alles over. Meer weten over Sandra, kijk dan hier.

Datum en tijd

Engelstalige sessie: Donderdag 8 oktober, 12.00 – 12.30
Nederlandstalige sessie: Donderdag 8 oktober, 15.00 – 15.30

Aanmelden
Stuur een mail naar Sandra van der Hor via s.vanderhor@tudelft.nl en geef daarbij aan bij welke sessie je graag aansluit.

Een veilige werkomgeving creëren: wat is daarvoor nodig?

Hosts: Isolde Kolkhuis Tanke en Bart Seijnder van Schouten en Nelissen en Haley Lancaster namens de TU Delft 

Schouten en Nelissen, de partij die ook het programma Sociale Veiligheid @ TU Delft verzorgt geeft twee workshops waarin je leert wat Sociale veiligheid is, en je samen met collega’s ingaat op wat je zelf kunt doen om een positieve en veilige werkomgeving te creëren. Waar willen we naartoe, wat is hiervoor nodig en wat kun je hier zelf in doen of wat verwacht je juist dat de TU Delft als werkgever doet? 

Datum en tijd
Engelstalige sessie: Donderdag 8 oktober, 10.00 – 11.30
Nederlandstalige sessie: Donderdag 8 oktober, 13.00 – 14.30

Aanmelden

Meld je aan via werkenwelzijn@tudelft.nl en geef daarbij aan bij welke sessie je graag aansluit.

Discussie- en dilemmaspel over sociale veiligheid en weerbaarheid
Workshopbegeleider:
Tineke Dijkstra, beleidsadviseur sociale Integriteit, Integrity Office

Tineke Dijkstra (beleidsadviseur sociale integriteit, Integrity Office) leidt een discussie- en dilemmasessie over sociale veiligheid en weerbaarheid. Wie draagt verantwoordelijkheid over sociale veiligheid? Hoe en wanneer spreek je iemand aan op ongewenst gedrag? Hoe kun je zelf een positieve verandering stimuleren? Aan de hand van voorbeelden (dilemma’s) gaat Tineke in gesprek met de deelnemers over dit soort vragen. Er is ruimte voor het inbrengen van eigen dilemma’s of ervaringen, maar dat wordt niet verwacht.

Datum en tijd
Sessie voor medewerkers: Donderdag 8 oktober, 15.30 – 16.30
Sessie voor studenten: Donderdag 8 oktober, 12.30 – 13.30

Aanmelden
Meld je uiterlijk 7 oktober aan via Tineke Dijkstra: C.A.Dijkstra@tudelft.nl en geef daarbij aan bij welke sessie je graag aansluit.

Vrijdag 9 oktober / Dag van de Bedrijfshulpverlening

Doe de BHV quiz!

Onze bhv’ers staan altijd voor je klaar, maar weet jij ook hoe je ze kan bereiken? En weet jij wat je moet doen als je iemand op de campus op de grond ziet liggen? Test je kennis over de bhv-organisatie op de TU Delft! 

We vertellen graag nog meer over onze bhv’ers tijdens de Dag van de BHV op 2 november 2020. 

Klik hier om deel te nemen