Projecten groep 1-4


Van vlot naar boot

In deze lessenreeks leren kinderen over het verband tussen vorm en functie, door herhaald uitproberen: hoeveel knikkers (ver)draagt jouw bootje? Een ontwerpproject voor groep 3-4.


Kijken als een kunstenaar

Gebaseerd op het boek 'How to be an explorer of the world'. Lesboekje waarin je in 3 lessen samen met je leerlingen op ontdekkingstocht gaat en leert kijken als een echte kunstenaar.


Wielen, verdraaid handig

Centraal staat een ontwerpopdracht: het maken van een zelfbedacht, bewegend apparaat. Het project is geschikt voor kinderen van groep 3 t/m 5 en bestaat uit 4 lessen met een afsluitende tentoonstelling.


Je knuffel op verschillende manieren bekeken

Gebaseerd op de zes denkhoeden uit het boek 'Creatief denken' van Edward de Bono. Met deze lessen help je leerlingen om te vertellen en iets van verschillende kanten te bekijken.


Ridders en jonkvrouwen

Een lesbrief met filmpje om ideeën op te doen om een eigen ridderproject met kleuters op te zetten. Leerlingen gaan aan de slag met ontwerpvragen rondom het thema ridders en jonkvrouwen. Bouw een kasteel met ophaalbrug, ontwerp een katapult en bescherming voor ridders.


Daar zit muziek in

In deze lesactiviteit ontdekken kleuters welke materialen geluiden maken en ontwerpen én maken ze zelf een muziekinstrument. Met een filmpje van het project in groep 2.


Riolering

De lesbrief geeft in woord en beeld weer hoe kleuters in de zandbak en met afvalmaterialen experimenteren en zo de werking van de riolering begrijpen. Centraal staat: veel doen en er samen over nadenken.


Warm/koud

Met deze lesactiviteit kunnen kleuters vanuit hun eigen ervaringen, prentenboeken en experimentenonderzoek met alle zintuigen ervaren wat isoleren is. Met een filmpje van het project in groep 1.