Biomedisch ontwerpen

Stel dat je je armen en handen niet goed kan gebruiken, hoe is het dan om je tanden te poetsen of je haren te kammen?

In het project Biomedisch Ontwerpen ontwerpen kinderen hulpmiddelen voor mensen met een beperking. Door het ontmoeten van biomedische ontwerpers, ervaringsdeskundigen en het simuleren van reuma en andere beperkingen in de klas en tijdens de gymles, ontwikkelen de leerlingen empathie voor mensen met een bewegingsbeperking. Ze krijgen inzicht in de problemen, wensen en verlangens van deze doelgroep.

Job: “Ik wilde graag weten hoe je je veters kan strikken als je je handen mist. Ik heb geleerd dat  dingen best moeilijk zijn met een beperking. Ik heb me verbaasd over dat er veel hulp is voor die mensen, zoals de bionische hand uit het filmpje.”

Het project wordt in tien uur uitgevoerd. Alle ontwerpstappen worden uitgebreid beschreven en er zijn powerpoints met foto’s, filmpjes en opdrachten voor de leerlingen. De module is flexibel. U kunt werken met de vijf standaardproblemen uit de module. Het prettige daaraan is dat er voorbeelduitwerkingen en oplossingen beschikbaar zijn. Het is ook mogelijk om de ontwerpteams binnen het thema aan een zelfbedacht probleem te laten werken. Dit vergroot de betrokkenheid en gedrevenheid van de leerlingen, maar is niet noodzakelijk.

Het lespakket is hieronder gratis te downloaden.