Het is een warme dag. Je wandelt door Delft, en opeens wordt je aandacht getrokken door een watertap in de vorm van een geometrische boom. Dichterbij stap je op de gekleurde tegels rond het tappunt: een blauw licht schiet de nabijgelegen boom in. Het verlegt je aandacht van de straat naar het topje van die boom en verbaast je over het groen. Nog voordat je flesje helemaal gevuld is, voel je een verkoelende mist tegen je huid. Verfrist en met een verscherpte blik vervolg je je weg door Delft.  

De gemeente Delft wil dat er meer groen komt waar bewoners actief gebruik van kunnen maken. Volgens Luce, student Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft, moeten we juist meer oog krijgen voor het groen dat al bestaat. Uit een onderzoek voor haar studie bleek dat de toenemende digitalisatie en het groeiend aantal beroepen waarbij je vooral met je hoofd bezig bent een belangrijke invloed hebben op het welzijn van de mens. We zijn ons minder bewust van onze omgeving en van ons eigen lichaam.

Luce wil deze connectie tussen hoofd en lichaam herstellen door mens en natuur dichter bij elkaar te brengen. Een ambitieus plan waarbij de meer dan 35.000 bomen in Delft een belangrijke rol spelen. Want een boom kan er, volgens Luce, voor zorgen dat je op straat middenin het groen staat. Maar hoe zorg je er precies voor dat we meer aandacht hebben voor dit stukje natuur?

Luce’s oplossing ligt in het uitvergroten van een belangrijke karaktereigenschap van de boom. Ze kiest voor de visualisatie van de waterweg van wortel tot kruin. Haar interactieve installatie prikkelt verschillende zintuigen van de Delftse voetganger. De voetganger blijft een moment bewust stilstaan bij zichzelf en de boom, daarnaast biedt de installatie een innovatieve watertap waardoor zowel mens als stad worden verkoeld in tijden van stijgende temperaturen.

Zodat de Delftse voetganger na deze interactie weer stevig met twee benen op de grond staat, en met vernieuwde blik kijkt naar de boom en al het andere groen in de stad. 

Centrum

Extra info

Met dank aan Luce de Groot en haar eindproject voor de bachelor Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft in samenwerking met de Gemeente Delft.