Een fictieve opdracht op de TU Delft campus of een echte opdracht voor een opdrachtgever in Delft? Architect en Bouwkunde-docent Leontine de Wit hoeft niet lang over die vraag na te denken. Een echte opdracht levert de studenten én de stad Delft zoveel meer op.

Als studenten een vak of minor volgen bij Leontine, kan het zomaar zijn dat ze een ontwerp maken voor een gebouw in de stad. ‘Ik heb mijn ogen en oren altijd open en houd goed in de gaten wat er allemaal speelt in Delft. Komt er bijvoorbeeld een gebouw vrij waar we iets mee kunnen? Dan ga ik na wie ik daarover kan spreken. Bij ieder persbericht denk ik: zou dit iets voor ons kunnen zijn.

Leontine schrijft met haar collega’s altijd zelf de opdracht voor het vak, en stemt dit af met de opdrachtgever. Op die manier houdt ze de vrijheid om vernieuwende en inspirerende ideeën op te leveren. De afgelopen jaren hebben haar studenten gewerkt aan diverse projecten in Delft. We lichten er drie uit. 

ir. Leontine de Wit

Verhalen onderzoeken in het Prinsenhof

Waar de toerist vaak naar Museum Prinsenhof komt voor tentoonstellingen, onderzochten 13 van Leontine’s studenten van de Master Architectuur van de leerstoel Interiors Buildings Cities juist wat er daarnaast nog meer te vertellen is over deze plek. Ze bestudeerden de rijke geschiedenis van het Prinsenkwartier. Deze geschiedenis vormde voor de studenten de basis om verder na te denken over het maken van een nieuw ontwerp voor het interieur van het Prinsenkwartier en de buitenruimte van het Agathaplein. 

Naast inbreng vanuit de geschiedenis hebben de studenten ook inspiratie opgedaan op de plek zelf. Daan, één van de studenten: ‘Wij gingen wel eens naar de Barbaar, maar we hebben voor dit project veel om ons heen gekeken in het gehele Prinsenhof. We zijn er best wel vaak geweest, om te werken, of om naar een evenement of lezing te gaan.’ Het project heeft de studenten nieuwe inzichten gegeven over de medegebruikers en de stad. Daan: ‘Ik ben Delft meer gaan waarderen. Als student voelde ik me hiervoor niet heel verbonden met Delft. Toen ik in dit project dook, ontmoette ik mensen die echt hard werken voor Delft. Dat vond ik echt heel inspirerend en daardoor kreeg ik ook meer gevoel voor de plekjes van Delft waar mensen hun hele hart en ziel in steken.’

Leontine legt uit dat de opdrachtgevers wilden dat het Prinsenkwartier een plek is waar mensen samenkomen. ‘Mijn studenten moesten dus niet alleen nadenken over het interieur, maar ook over de verandering van die ruimte in de stad. Wie is de gebruiker, voor wie ga je het bouwen en hoe kun je meerwaarde geven aan zo’n plek?’ Allemaal vragen die je doorgaans niet beantwoordt bij een fictieve opdracht. 

Lees hier meer over "Verhalen onderzoeken in het Prinsenhof"

Nieuw interieur voor Kunstsuper

Bouwkundestudenten van de minor ‘Spaces of Display’ hebben onder leiding van Leontine een nieuw interieur ontworpen voor de Kunstsuper, een expositieruimte en winkel gevestigd in het Prinsenkwartier. Het winnende ontwerp van Tycho van Gelder is getiteld: ‘the devil is in the detail’. En de Kunstsuper wil het ook echt gaan realiseren!

‘Kunstenaars kunnen hier een expositieplek huren op de begane grond van het complex en vrijwilligers beheren de winkel’, vertelt bestuurslid van de Kunstsuper Ronald Bos. Twee jaar geleden toen hij bij de Kunstsuper begon, wilde hij het interieur van de Kunstsuper verbeteren. ‘De winkel is best druk en ik wilde de kunstwerken op zo’n manier tentoonstellen dat ze beter tot hun recht kwamen. Maar dat wilde ik niet zelf gaan doen, er zijn experts die veel beter weten hoe je een inrichting kunt optimaliseren. Dus ik ging kijken of er in Delft partners voor te vinden waren.’ Zo kwam Ronald bij Leontine terecht, en er werd een ontwerpopdracht voor studenten opgesteld: ontwerp een nieuw interieur voor de Kunstsuper.

Studenten hebben tijdens het ontwerpproces de gebruikers van de Kunstsuper betrokken bij hun plannen. Leontine: ‘Bij de start van het project hebben studenten interviews afgenomen met gebruikers waarbij ze praktische tips kregen. En natuurlijk konden de gebruikers aan het eind alle plannen bewonderen tijdens een tentoonstelling. Mensen vanuit heel Delft kwamen kijken. Ze vonden het leuk om ideeën van studenten terug te zien in de stad zelf, en niet alleen op de campus.’ 

Voor de Kunstsuper was dit project een eye-opener. ‘We lieten ze zien op welke manieren hun ruimte ingevuld kan worden’, vertelt Leontine. ‘Uiteindelijk zou het winnende ontwerp ook daadwerkelijk gerealiseerd worden, maar corona gooide roet in het eten en nu ligt het even stil. Maar het idee dat hun ontwerp echt geïmplementeerd kan worden, gaf de studenten natuurlijk wel extra motivatie.’ 

Lees hier meer over "Nieuw interieur voor Kunstsuper"

Behind Closed Windows

Wie begin februari voor zijn dagelijkse wandeling ergens in het centrum een drankje to go haalde, kon zomaar tegen de tentoonstelling Behind Closed Windows aanlopen. Het is het eindresultaat van de bouwkunde minor Spaces of Display, waarbij 22 studenten van Leontine ieder een eigen tentoonstelling hebben ontworpen voor de collecties van het Science Centre Delft. De ontwerpen waren te zien achter de ramen van het Prinsenkwartier. Grote kleurrijke posters lieten het hoofdthema zien van elke tentoonstelling en voorbijgangers konden via een QR-code online meer informatie lezen over het werk van de studenten.

Studenten werkten niet alleen aan hun eigen ontwerp, maar hielden zich ook bezig met het opvragen van offertes en het promoten van de tentoonstelling. ‘Een echte opdracht gaat veel verder dan alleen het ontwerp zelf. Neem bijvoorbeeld het benaderen van de pers. Studenten vinden dat leuk, maar ook spannend. Gelukkig stond onze communicatieafdeling altijd klaar om ze van tips te voorzien.’ De studenten leren omgaan met deadlines en krijgen na afloop vaak veel waardering van opdrachtgevers. ‘Je merkt dat ze dat heel stoer en leuk vinden. Het idee dat ze iets voor iemand ontwerpen, en voor hun eigen stad, spreekt ze aan. Ze waren apetrots toen hun ontwerpen in de stad te bewonderen waren. Familieleden van de studenten kwamen kijken, zij zagen voor het eerst het werk van hun kinderen. En ook de Delftenaren genoten er zichtbaar van’, vertelt Leontine trots. En terecht, want de tentoonstelling is genomineerd voor een European Museum Award. Daarvan is de uitreiking in september.

Lees hier meer over "Behind Closed Windows"

De toekomst van echte projecten in Delft

Leontine heeft het gevoel dat de stad echt zit te wachten op meer projecten van studenten in de stad. ‘De lokale media zijn altijd bereid om aandacht te besteden aan onze projecten en ik kreeg van inwoners terug dat zij het leuk vonden om te lezen over onze acties in de stad. Ze zien dat studenten ideeën hebben die net even anders zijn, en daar worden ze enthousiast van.’ 

Ze hoopt dan ook dat de TU Delft en de stad in de toekomst nog meer samen gaan doen. ’De TU Delft zal niet snel meer terugkomen naar het centrum, zoals vroeger. Maar ik kan me goed voorstellen dat er over 10 jaar hubs zijn waar verschillende groepen zoals inwoners, studenten, gemeente en het bedrijfsleven elkaar ontmoeten.’ Ook spreekt Leontine de wens uit dat docenten onderling meer met elkaar gaan delen. ‘Ik weet niet precies wat er op andere faculteiten gebeurt. Dat vind ik jammer. Als docenten iets in de stad doen, laten we dan meer aandacht besteden aan de zichtbaarheid ervan. Misschien kunnen we een digitaal prikbord maken, waarop docenten onderling ideeën uitwisselen en van elkaar kunnen leren.’

Leontine geeft aan dat er veel tijd gaat zitten in het realiseren van projecten in de stad. ‘Denk aan het vooraf bespreken van plannen met de opdrachtgever, alles coördineren, het organiseren van de tentoonstellingen…’ Toch weerhoudt het haar er niet van om projecten in de stad te initiëren. Sterker nog, ze is alweer bezig met een vervolg. ‘Michael van der Meer, de directeur van het Science Centre, was zo enthousiast over Behind Closed Windows dat hij graag nog een keer met ons samenwerkt. Natuurlijk kost het tijd en energie, maar dat is het allemaal waard. Het levert zoveel op. Zowel voor de studenten en mijzelf, als voor de stad’, sluit Leontine tevreden af.

Na haar studie Bouwkunde aan de TU Delft is Leontine niet uit Delft weggegaan. Ze startte als gastdocent en is uiteindelijk als vaste docent betrokken bij zowel bachelor- als master onderwijs.

Ook begeleidt ze regelmatig afstudeerders van de faculteit IDE. Leontine heeft een eigenarchitectenbureau in Delft en het is dan ook geen verrassing dat ze juist geïnteresseerd is in het raakvlak van interieur en productontwerp.