De geschiedenis herhaalt zich – totdat we leren van elkaars verleden. Dat is de drijfveer van TU-student lucht- en ruimtevaarttechniek Nuriddin Kadouri. Hij heeft net de opnames achter de rug voor zijn documentaire ‘Freedom is not Free’. Daarmee wil hij de kijker laten nadenken over vrijheid – ‘Hoeveel kost leven in vrijheid eigenlijk?’  

Universeel

In de documentaire vertelt Kadouri zijn eigen verhaal. “Ik was jong en op zoek naar vrijheid. Ik woonde in Syrië, mijn mooie moederland. Maar dat land kon mij geen vrijheid bieden. Vijf jaar geleden, op mijn 24e, ben ik gevlucht om ergens anders vrijheid te vinden. Mijn zoektocht naar vrijheid vergde offers. Mijn familie en mijn mooie land achterlaten. Mijn ouders offerden hun vrijheid op voor mijn vrijheid.”

Breekbaar

Wat hij met de documentaire wil bereiken, is dat de kijkers gaan nadenken over vrijheid. “Wij, Herma-Jozé en ik, hebben zelf van heel dichtbij ervaren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Vrijheid is hard werken, vraagt offers en is heel erg breekbaar. Van binnen kunnen we allemaal vrij zijn. Wij zijn vrij om alles te kunnen denken wat we willen. Maar vrijheid is niet ongelimiteerd. De grens van jouw vrijheid ligt waar de onvrijheid van de ander begint.”

Prijs

“En, wat we hier in het vrije Nederland misschien zijn vergeten: het is belangrijk om te beseffen wat de prijs van vrijheid is. Want die vrijheid krijg je niet zomaar. Ik heb een lange reis moeten maken, een emotionele achtbaan met verdriet, hoop, wanhoop. En nu uiteindelijk tevredenheid over mijn vrijheid die ik hier heb gevonden, in mijn nieuwe land.” 

Thuis

Kadouri’s verlangen naar vrijheid is in Delft werkelijkheid geworden. “In Syrië droomde ik over vrijheid, hier leef ik in vrijheid. Vrijheid en veiligheid vormen voor mij een thuis. Ik voel me thuis in Delft. Ook kan ik hier mijn ambities de juiste richting op sturen, door mijn studie aan de TU Delft. Deze iconische plek is nauw verbonden met modern, historisch Delft. Ik voel een speciale verbondenheid met de TU Delft en met de stad. Daardoor voel ik me hier thuis. Delft is mijn nieuwe thuis, de TU Delft is mijn familie. Maar ik weet heel goed wat de prijs is geweest en wie de rekening heeft betaald voor mijn leven in vrijheid. Dat verhoogt voor mij de urgentie om mee te doen, om bij te dragen aan deze samenleving. En elkaars verleden te delen en ervan te leren.”

De documentaire ‘Freedom is not free’ gaat op 6 juni – D-day én Nuriddins verjaardag – in première.

Delft