Het Open Lab is het initiatief waarbij je zelfstandig kun werken in het ACTlab. Het ACTlab staat voor Arts, Crafts en Technology lab. Hier kun je experimenteren, ontwerpen en je designs omzetten in iets tastbaars. Het lab brengt mensen uit verschillende disciplines bij elkaar, zoals ambachtslieden, kunstenaars, designers en wetenschappers. Je kunt niet alleen zelfstandig werken in het lab, maar ook VR-games spelen, cursussen volgen en community-avonden bezoeken.

Tijdens de Open Lab-uren kun je zelfstandig aan de slag in het ACTlab. Probeer, experimenteer en breng jouw ideeën tot leven. Dit kan alleen, maar natuurlijk ook samen. Voordat je zelfstandig gebruik kunt maken van alle apparatuur in het lab moet je de training succesvol doorlopen. Bekijk het tabblad ‘Certificaatavond – alle niveaus’ hierboven op deze pagina voor meer informatie. 

De computers en Ultimaker kun je gebruiken, zelfs als je geen X-abonnement hebt. Voor de overige hardware moet je wel in het bezit zijn van een abonnement. Wanneer je succesvol hebt deelgenomen aan de Certificaatavond, kun je vooraf de hardware reserveren. 

Je kunt zelfstandig aan de slag met de hardware op momenten dat er geen reguliere ACTlab-programmering plaatsvindt. Klik op onderstaande link om een reservering te plaatsen. Vervolgens vind je de hardware die je kunt reserveren in het uitklapmenu onder 'Ruimte'.

Beschikbare hardware en software

Een greep uit de aanwezige hardware:

 • The Beast V2: industriële 3D-printer
 • Ultimaker 2Go: 3D-printer
 • Glowforge: nieuwste tafelmodel lasersnijder
 • HTC Vive Pro VR-set
 • ‘New Alienware Aurora’ VR-computers
 • Canon 2000 met Nodal Ninja Ultimate R1
 • Green screen

Een greep uit de software:

 • Adobe Creative Cloud
 • Unity en Unreal
 • Nieuwste release 360⁰ tour-ontwerpsoftware
 • CADware
 • Audacity

Prijs

Je hebt een geldig X-abonnement nodig om mee te doen.

Bekijk het prijsoverzicht

Praktische informatie

Alle niveaus
Vrije beoefening
Voordat je zelf aan de slag kunt in het ACTlab moet je een trainingscertificaat behalen.

Om zelfstandig te mogen werken in het ACTlab moet je van tevoren met succes een training hebben doorlopen. Deze training wordt wekelijks gegeven tijdens de Certificaatavond. Je leert omgaan met alle hardware in het lab. Het is een basistraining met veiligheidsinstructies. Wanneer je de volledige training met goed gevolg hebt doorlopen, ontvang je een certificaataantekening, waarmee je op eigen houtje aan de slag kunt tijdens de Open Lab-uren.

Rooster & inschrijven

Prijs

Je hebt een geldig X-abonnement nodig om mee te doen.

Bekijk het prijsoverzicht

Praktische informatie

Alle niveaus
Training, max. 12 deelnemers

Op zaterdagen tijdens cursusweken, van 13:00 - 15:00 uur, is er iemand aanwezig in het ACTlab om te helpen met de soft- en hardware, vragen te beantwoorden en waar mogelijk te ondersteunen bij ontwerpen en projecten.

Prijs

Je hebt een geldig X-abonnement nodig om mee te doen.

Bekijk het prijsoverzicht

Praktische informatie

Alle niveaus
Training

Om de hardware te kunnen reserveren tijdens ondersteuningsuren moet je een trainingscertificaat behalen.