Spitzen, ook wel pointe-schoenen, zijn samen met de tutu misschien wel het bekendste kledingstuk uit het klassieke ballet. Balletdansers lijken op hun spitzen bijna moeiteloos door de zaal te zweven. Niets is minder waar. Het vergt namelijk veel oefening en doorzettingsvermogen om de pointe-techniek onder de knie te krijgen.

Heb je minimaal een jaar balletervaring, dan kun je deelnemen aan de cursus Spitzentechniek voor gevorderden. Iedere les begint met een warming-up, gevolgd door kracht- en balansoefeningen met de barre. Je leert tijdens deze cursus om onder andere relevé’s en echappé’s te doen, eerst op normale schoenen en als je er klaar voor bent, op spitzen.

Rooster & inschrijven

Docent

Lisa van der Hoeven

Lisa van der Hoeven is in 2014 afgestudeerd aan de bacheloropleiding Dance in Education van Codarts Rotterdam. In 2020 rondt zij de master Educational Needs af waar zij zich heeft gericht op het pedagogische aspect van het onderwijs. Sinds 2014 werkt ze bij veel verschillende gezelschappen zoals Codarts Rotterdam en VAK Delft waar ze lesgeeft in stijlen, variërend van klassiek ballet, hedendaagse dans, allround dans tot Braziliaanse zouk. Ook maakte ze choreografieën voor meerdere dansscholen in het hedendaagse ballet. 

De focus in haar klas ligt op het creëren van een beter begrip van hoe je lichaam werkt.