Boetseren behoort tot de beeldhouwkunst. Beeldhouwen is een kunstvorm waar ruimtelijk, oftewel driedimensionaal, wordt vormgegeven. Diverse materialen kunnen in deze kunstvorm als grondstof dienen; zoals natuursteen, hout, beton en klei. Door materiaal weg te halen of toe te voegen krijgt het kunstwerk vorm.

Bij boetseren wordt gebruikt gemaakt van klei; een natuurlijk materiaal met enorm veel mogelijkheden. Klei wordt al eeuwen gebruikt om dagelijkse gebruiksvoorwerpen van te maken, zoals potten, servies, tegels en bakstenen. Het is eveneens een uitstekend materiaal voor beeldhouwen, omdat je het materiaal met de blote handen kunt bewerken en je geen andere materialen nodig hebt om verbindingen te maken; dit geeft je als kunstenaar veel vrijheid.

In de groepscursus Boetseren ga je aan de slag met verschillende opdrachten om de mogelijkheden van het boetseren met klei te ontdekken. Je leert de twee meest gebruikelijke technieken om een vorm uit klei op te bouwen; een vorm hol opbouwen en een vorm massief opbouwen. Beide technieken bevatten belangrijke overeenkomsten die ruim aan bod komen. De cursus biedt de mogelijkheid om meerdere objecten te creëren en als je het leuk vindt, één object te glazuren. Na deze cursus heb je de technieken in huis om zelfstandig een object uit klei op te bouwen dat bestendig is tegen het droog- en bakproces.

Rooster & inschrijven

Docent

Riëlle Beekmans

Riëlle studeerde aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch, in de richting autonome keramiek. Ze exposeert regelmatig en haar werk is opgenomen in bedrijfs- en privécollecties. Daarnaast geeft Riëlle regelmatig kleiworkshops en cursussen bij verschillende organisaties.

www.beekmans.biz 

Iedere week kun je tijdens de uren van Open Studio: Beeldende Kunst zelf aan de slag met een van de acht beeldende kunstdisciplines. Je kunt zelfstandig werken aan tekenen & schilderen, modeontwerp, sieradenontwerp, keramiek, fotografie, pottenbakken, zeefdrukken en in dit geval boetseren. Je bent van harte welkom als je in jouw discipline beschikt over minimaal lichtgevorderd niveau. Heb je nog geen ervaring? Volg dan één van de acht cursussen die je bekend maken met het vakgebied. Ben je benieuwd wat er elk weekend gebeurt in het Open Studio: Beeldende Kunst? Word lid van de Facebook-groep.

Prijs

De Open Studio: beeldende kunst en evenementen vallen binnen het X-abonnement.

Bekijk het prijsoverzicht

Praktische informatie

Lichtgevorderd
Vrije beoefening
Vrijdag van 17:30 tot 23:00 en zaterdag van 12:00 tot 18:00