Films zijn er in allerlei soorten en maten. Wanneer je nu een filmliefhebber bent of helemaal niet, je komt overal filmpjes tegen. Iedereen kan een film creëren of video maken. In de afgelopen jaren is dit flink toegenomen. Dit komt voornamelijk door het gebruik van YouTube en andere social media platforms.

Om een film te maken, is een verhaal het eerste wat je nodig hebt. Om een verhaal te kunnen verfilmen, moet er eerst een scenario worden gemaakt. Van het scenario wordt vervolgens een script gemaakt. Dit script wordt verfilmd en hierna wordt de film gemonteerd. Montage is een van de belangrijkste middelen die een filmmaker gebruikt om zich uit te drukken en een verhaal te vertellen. Een belangrijk montage-element is het geluid, zoals muziek, achtergrondgeluiden, spraak.

In deze cursus ga je een eigen film maken. Het bedenken van een scenario tot en met het monteren en bewerken van de film. Je leert ook om met een HD videocamera te filmen.

Je bedenkt met een groep van 4 personen een scenario voor een korte film (5-10 minuten). Bij het filmen heeft ieder een eigen rol, denk aan acteur en regisseur. Je wisselt de rollen af zodat er genoeg opnames zijn om mee aan het werk te gaan. Je leert vervolgens hoe je de scenes bewerkt in Adobe Premiere en soortgelijke editing software. Hiervoor zijn er meerdere computers beschikbaar, maar een eigen laptop met het programma is natuurlijk altijd fijn als je ook thuis af en toe wil werken aan je film.

Ieder maakt een eigen montage en bewerkt de film op eigen manier. Titels, muziek en teksten toevoegen kunnen uiteraard niet ontbreken. Aan het eind van de cursus heb je een eigen korte film die je van begin tot eind helemaal zelf hebt gemaakt.

Rooster & inschrijven

Docent

Jeroen Graus

Jeroen studeerde schilderen en videokunst aan de Koninklijke academie van beeldende kunst in Den Haag. Daarnaast is hij opgeleid tot docent Beeldende vorming aan de Willem de Kooning Academie. Inmiddels is hij al geruime tijd werkzaam als docent.

www.thefundament.org