Analoge fotografie maakt gebruik van een  analoge camera met een rolletje lichtgevoelige film. Met het bedienen van de sluiter opent het diafragma en valt er een hoeveelheid licht op de film. Dit in tegenstelling tot digitale fotografie, waarbij de lichtgevoelige film is vervangen door een sensor die lichtsignalen opslaat op een geheugenkaart. Bij analoge fotografie hoort vanzelfsprekend ook de doka (donkere kamer), waar het vastgelegde beeld wordt ontwikkeld tot een foto. Het belichte papier wordt door een aantal baden met chemische vloeistoffen gehaald om het beeld te fixeren, met als resultaat zelf ontwikkelde prints met een mooie filmkorrel.

Tijdens de groepscursus leer je te fotograferen met een analoge camera, beelden te ontwikkelen en foto’s af te drukken in een doka. Je leert stap voor stap het gehele beeldproces kennen. Het werk in de doka is altijd een bijzondere ervaring, je legt een belicht vel papier in de chemische vloeistof en ziet je zelfgemaakte beeld ontstaan. Tijdens de cursus komen verschillende soorten films en technieken aan bod en aan het eind van de cursus ben je in staat om zelfstandig met analoge fotografie aan de slag te gaan.

Rooster & inschrijven

Docent

Jaap Oldenkamp

Jaap studeerde aan de MTS voor Fotografie en Fototechniek in Den Haag. Hij heeft verschillende fotografie seminars in Zwitserland bijgewoond en behaalde zijn certificaat voor illustratieve fotografie in de Verenigde Staten. Naast zijn werkzaamheden als fotografiedocent bij X werkt Jaap als industrieel fotograaf en reclame fotograaf.

www.jaapfoto.com

De Open Studio Fotografie Analoog; Dokatechnieken is na afronden van een cursus Fotografie Analoog; Dokatechnieken vrij toegankelijk met een X-abonnement op de momenten dat er een assistent aanwezig is. Het enige wat je vooraf moet doen is je inschrijven. De assistent helpt je waar nodig; om tips en advies te geven en om ervoor te zorgen dat alle materialen en apparatuur op een verantwoorde en veilige manier worden gebruikt.

Tijdens de Open Studio Fotografie Analoog; Dokatechnieken kun je gebruik maken van de donkere kamer en de daarbij benodigde materialen zijn beschikbaar voor aankoop.

Ben je benieuwd wat er ieder weekend gebeurt in het Open Studio: Beeldende Kunst? Word lid van de Facebook-groep.

Rooster & inschrijven

Praktische informatie

Ervaring benodigd

Assistenten beschikbaar
Reserveer vooraf, de dag ervoor vanaf 13:00 uur
Op vrijdag van 18:00 tot 23:00 en op zaterdag van 12:00 tot 18:00