De uitdrukking "Fotomanipulatie" heeft een aantal verschillende definities aangenomen. Oorspronkelijk verwees de uitdrukking naar wat velen vandaag de dag gewoon zouden zien als fotobewerking. In fotobewerking-kringen is de betekenis tegenwoordig echter iets anders. Fotomanipulaties of "manips" verwijzen meestal naar het verplaatsen van onderdelen uit de ene afbeelding naar een andere afbeelding of het toevoegen van bovennatuurlijke elementen aan een foto. Bijvoorbeeld een gezicht op een ander lichaam zetten, of de grootte aanpassen.

In de cursus Design & Editing draait alles om het bewerken van foto’s. Je leert eerst zelf foto’s te maken van hoge kwaliteit, waarna je ze bewerkt op verschillende manieren om zo tot je gewenste resultaat te komen. Dat kan minimale bewerking zijn om bijvoorbeeld een portret iets lichter of donkerder te maken of de kleuren aan te passen. Maar je leert ook om Photoshop zodanig te gebruiken dat je je foto’s kunt veranderen in echte kunstwerken waarbij je bijvoorbeeld foto’s combineert om zo fantasie landschappen te creëren.

Zo behandelen we over- en onderbelichting, sluitertijd, flitsen, diepte en compositie. En je leert allerlei soorten fotografie zoals landschaps-, panorama- en straatfotografie, portret- en avondfotografie. Je leert meerdere foto’s samen te voegen maar ook hoe je dubbele opnames maakt (double exposure).

Je bedenkt een concept dat je wil uitwerken, een fantasielandschap, een surrealistisch portret, of gewoon heel simpel een nieuwe maar goede profielfoto. Met Photoshop ga je dan vervolgens aan het werk met je gekozen foto(s) om je idee uit te werken.  Je kan ook al eigen materiaal meenemen en combineren met foto’s die je tijdens de cursus maakt. Of een profielfoto die je al hebt en die je wil bewerken tot iets nieuws.

Rooster & inschrijven

Docent

Pieter Lemmens

Na afronding van zijn studie aan de AKI (Academie voor Kunst en Industrie) in Enschede heeft Pieter zijn kennis uitgediept door de verschillende disciplines binnen de fotografie te onderzoeken. Van vrij werk naar toegepast commercieel. Hij werkt met diverse ontwerpers, vormgevers, uitgevers en tijdschriften. Sinds enige jaren is hij ook als docent actief en heeft hij verschillende workshops opgezet. Centraal in zijn fotografie staat het onderzoek naar het beeld, het spel met licht en de dynamiek tussen scherpte en onscherpte. Hij bezit zowel kennis in analoge als digitale beeldbewerking, zowel in kleur als in zwartwit.

 

www.lemmensphoto.com