Klei is een materiaal met enorm veel mogelijkheden en wordt al eeuwen gebruikt om dagelijkse gebruiksvoorwerpen van te maken, zoals potten, servies, tegels en bakstenen. Wanneer klei in een heteluchtoven gebakken wordt, verandert het materiaal in keramiek. Keramiek heb je in drie vormen: porselein, steengoed en aardewerk; dit is afhankelijk van de zuiverheid van de klei en de samenhangende temperatuur waarop de klei gebakken wordt. Er bestaan allerlei technieken voor het ontwerpen van keramiek. Je kunt de klei boetseren met de handen of met behulp van een draaischijf. De kleiwerken kunnen na het bakken gedecoreerd en geglazuurd worden.

In de cursus keramiek leer je werken met diverse keramische technieken. Je kunt je werkstukken draaien op de draaischijf, met platen klei handvormen of met vloeibare klei je eigen multiples maken. Je werkt altijd met je eigen ontwerpen en er is genoeg tijd voor experiment en onderzoek. 
De werkstukken worden gestookt in de oven en daarna kun je kiezen uit diverse decoratie technieken glazuren om je werk af te maken. Na de tweede stook is het gebruiksklaar. 

Rooster & inschrijven

Docent

Ellen Rijsdorp

Ellen studeerde aan de Kunstacademie in Kampen en de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda. Sinds 1991 is zij werkzaam als zelfstandig keramist. Zij verkoopt haar keramische objecten in heel Europa en in China. Ook is ze al sinds 1992 werkzaam als keramiekdocent bij verschillende organisaties, waaronder de  Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda, VAK Delft en X.

www.ellenrijsdorp.nl

Carola Zee

Carola studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, waar zij nu parttime werkzaam is als instructeur keramiek en kunststof. Sinds 2005 is Carola zelfstandig werkzaam als keramist en ontwerper met al 10 jaar een eigen studio in Jingdezhen, de porselein hoofdstad van China. Ze heeft een designlabel en werkt daarnaast in opdracht voor hotels en restaurants. Tevens geeft zij les in draaitechnieken en handvormen op de SKVR in Rotterdam.

De Open Studio Keramiek is na afronden van een cursus Keramiek óf Keramieken Sieraden vrij toegankelijk met een X-abonnement op de momenten dat er een assistent aanwezig is. Het enige wat je vooraf moet doen is je inschrijven. De assistent helpt je waar nodig; om tips en advies te geven en om ervoor te zorgen dat alle materialen en apparatuur op een verantwoorde en veilige manier worden gebruikt.

Tijdens de Open Studio Keramiek kun je vrij kan werken met de technieken, gereedschappen en materialen waarover je tijdens de lessen instructie hebt gehad. Daarnaast zijn klei, glazuur, slib, pigmenten en gips beschikbaar voor aankoop. 

Ben je benieuwd wat er elk weekend gebeurt in het Open Studio: Beeldende Kunst? Word lid van de Facebook-groep.

Rooster & inschrijven

Prijs

De Open Studio: Beeldende Kunst en evenementen vallen binnen het X-abonnement.

Bekijk het prijsoverzicht

Praktische informatie

Ervaring benodigd

Assistenten beschikbaar
Reserveer vooraf, de dag ervoor vanaf 13:00 uur
Op vrijdag van 18:00 tot 23:00 en op zaterdag van 12:00 tot 18:00