Moderne dans is ontstaan in het begin van de 20ste eeuw, toen dansers op zoek gingen naar andere bewegingsvormen dan die van het geijkte klassiek ballet. Ze zochten naar meer vrijheid in hun bewegingen, een manier om hun persoonlijke gevoelens tot uitdrukking te brengen. De moderne dans ontwikkelde zich zowel in Europa als in de Verenigde Staten. Door de verschillen in cultuur, politiek en geografie, ontstonden binnen de moderne dans verschillende stijlen.

Moderne dans is gebaseerd op dagelijkse, natuurlijke bewegingen zoals lopen, rennen, springen, vallen, draaien en rollen. De techniek bouwt voort op lichaamseigen bewegingen en emoties die samen worden gesmolten in een vloeiende dans.

Je kunt deelnemen aan de beginnerscursus Moderne Dans, ook als je geen ervaring hebt. Tijdens de cursus leer je de basisprincipes van de moderne dans. Je wordt je bewust van je eigen lichaam en ademhaling. Ook ga je het verloop van bewegingen ervaren, van spanning naar ontspanning, snel naar langzaam, zwaar naar licht. Elke les begint met een bewustwordingsoefening op de vloer. Daarna krijg je technische oefeningen op de plaats en door de zaal. Aan het einde van de les dans je een combinatie gebaseerd op het thema van die les. Je gaat de souplesse van je rug trainen. Je leert verschillende dynamieken van de spierspanning gebruiken. Dit alles helpt je om bewegingen in te zetten vanuit het midden van je lichaam en je te focussen op je ademhaling. Aan het einde van de les, dans je een combinatie gebaseerd op het thema van die les.

Rooster & inschrijven

Docent

Neil Dolan

Neil volgde zijn opleiding aan Laine Theatre Arts. Na zijn afstuderen woonde hij in Londen en trad op in het Britse theater voordat hij een jaar in Amerika ging werken. Tijdens zijn carrière heeft Neil in heel Europa opgetreden in verschillende musicals zoals: Show Boat, We Will Rock You, Cabaret en West Side Story. In 2011 verhuisde hij naar Nederland om deel uit te maken van de originele Nederlandse cast van Wicked in Scheveningen. De afgelopen 6 jaar heeft Neil theatervoorstellingen geregisseerd en gechoreografeerd door heel Nederland. Neil is erg enthousiast om het X team te komen versterken als Modern en Jazz docent.