Ken je die sieraden die gemaakt zijn met mooie kleurige kralen van glas? Deze kralen worden met de hand gemaakt en elke glaskraal is uniek. Bij het maken van deze kralen is het een ontdekkingsreis waarbij je steeds nieuwe technieken, kleuren en vormen vindt. Glasbranden is een vorm van glasverwerking waarbij gebruik gemaakt wordt van een brander om met staven of buizen gekleurd of helder glas te smelten. Eenmaal gesmolten wordt het glas gevormd met beweging, gereedschap en (zeer beperkt) blazen. Alhoewel deze vorm van kunst al in de eerste eeuw voor Christus in het oude Syrië werd beoefend, werd het pas in de 14e eeuw algemeen bekend door het glaswerk dat gemaakt werd in Venetië.

Leer tijdens deze cursus hoe je glas tot kralen vormt. Dit ga je doen door middel van het verhitten van gekleurde glasstaven, met behulp van een brander wordt een glasstaaf verwarmd tot het zacht begint te worden. Het zachte glas wordt om een mandrel, heen gewikkeld en van de glasstaaf los gesmolten. Deze stappen worden herhaald tot er voldoende glas om de mandrel gewikkeld zit. Een mandrel is een metalen staafje met losmiddel. Door te draaien wordt de kraal rond onder invloed van de zwaartekracht. Wanneer de vorm en grootte zijn zoals je wilt, kan de kraal gedecoreerd worden. Stippen, streepjes, bloemetjes, alles kan. Na het afkoelen van de kraal kan de mandrel verwijderd worden. Waar de mandrel zat, zit nu het kraalgat.

Rooster & inschrijven

Docent

Nancy Roeters

Nancy Roeters is edelsmid in Schiedam en werkt met glas, goud, zilver en andere metalen. Daarnaast werkt ze met zilverklei. Nancy zou je ook kunnen kennen als een enthousiaste sportlerares met een voorkeur voor de leuke en stoere trainingen. Met de vele jaren werkervaring bij andere sportclubs komt alles goed!