Al eeuwenlang inspireert het menselijk lichaam - en vooral het gezicht - vele kunstenaars. Dit heeft geleid tot een veelvoud aan werken, variërend in materiaal en stijl. Van grotschilderingen uit de prehistorie, realistische portretten uit de Gouden Eeuw tot de vrije werken van Picasso. Deze werken kennen hetzelfde onderwerp, maar zijn zeer divers in uitvoering. Ook in de hedendaagse kunst is de mens als onderwerp nog altijd volop aanwezig; portret- en modeltekenen is iets van alle tijden.  

Iedere week kun je tijdens Open Studio: Beeldende Kunst zelf aan de slag binnen een van de acht beeldende kunstdisciplines. Je kunt zelfstandig werken aan keramiek, fotografie, modeontwerp, sieradenontwerp, boetseren, pottenbakken, zeefdrukken en in dit geval tekenen & schilderen. Je bent van harte welkom als je in jouw discipline beschikt over minimaal lichtgevorderd niveau. Heb je nog geen ervaring? Volg dan één van de acht cursussen die je bekend maken met het vakgebied. Ben je benieuwd wat er ieder weekend gebeurt in het Open Studio: Beeldende Kunst? Word lid van de Facebook-groep.

Rooster & inschrijven

Open Studio: Fine Arts

Prijs

De Open Studio: Beeldende Kunst en evenementen vallen binnen het X-abonnement.

Bekijk het prijsoverzicht

Praktische informatie

Ervaring benodigd
Assistenten beschikbaar
Reserveer vooraf
Vrijdag van 18:00 tot 23:00 en zaterdag van 12:00 tot 18:00

In deze cursus leer je de grondbeginselen van het portret- en modeltekenen. Je leert onder andere hoe je verschillende lichamelijke houdingen tekent, om snelle schetsen te maken, hoe je schaduw kunt aanbrengen en menselijke verhoudingen te herkennen. Tijdens de cursus komen verschillende materialen aan bod en ga je werken met onder andere potlood, houtskool, acrylverf en inkt. Tijdens vrijwel elke les is er een model aanwezig, meestal een naaktmodel. Het model vormt de inspiratiebron voor je tekening, maar je bent elke les vrij om te experimenteren met het onderwerp, het materiaal en de stijl. 

Rooster & inschrijven

Docent

Merel van Engelen

Merel rondde in 2012 haar bachelor Schilderkunst af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. In 2015 studeerde af ze aan de Erasmus Universiteit Rotterdam als Master of Arts in Cultuurwetenschappen. Sinds 2012 is ze werkzaam als kunstdocent bij verschillende basis- en middelbare scholen in Nederland en België. Sinds 2018 geeft Merel de cursus Tekenen & Schilderen: Portret & Model bij X.

Website