Sinds mensenheugenis is varen een belangrijke manier van transport, niet alleen voor het vervoeren van mensen, maar ook voor het drijven van handel en recreatie. In een waterrijk land als Nederlands is varen een populaire manier om te recreëren. In weekenden en vakantie zijn de wateren bevolkt door sloepen, zeilboten en waterscooters. Wil je dit ook? Het kan zijn dat je hiervoor je vaarbewijs nodig hebt.

D.S.W.Z. Broach verzorgt in samenwerking met X een voorbereidende cursus op het vaarbewijsexamen. Wil je graag je vaarbewijs of marifonie halen? Ligt er zoveel stof op je cursusboek, dat je het er niet in één adem af kunt blazen? En wordt het toch echt tijd om dat examen in te plannen? D.S.W.Z. Broach helpt je om in een keer te slagen door middel van deze theoretische cursus! Belangrijk om te weten is dat het examen niet is inbegrepen in de cursus. De cursus wordt vanwege de voertaal op de Nederlandse vaarwegen alleen in het Nederlands gehouden.

Tijdens deze cursus word je klaargestoomd om de examens van Klein Vaarbewijs I (KVB I), Klein Vaarbewijs II (KVB II) en marifooncertificaat succesvol te volbrengen. Wat het onderscheid is tussen deze certificaten vind je hieronder.

  • Klein Vaarbewijs I (KVB I)
    KVB I heb je nodig wanneer je een jetski, waterscooter of boot wil besturen die harder kan dan 20 kilometer per uur en die langer is dan 15 meter en korter dan 25 meter. Ook mag je met dit document varen op rivieren, kanalen en kleine meren. Voor grotere wateren heb je Klein Vaarbewijs II nodig.
  • Klein Vaarbewijs II (KVB II)
    KVB II is een aanvulling op KVB I. KVB II is dus geen onafhankelijk vaarbewijs. Met beide kleine vaarbewijzen mag je op groot open water varen, zoals de Waddenzee, de Oosterschelde, de Westerschelde en het IJsselmeer. Ook mag je de op nationale en internationale kustwaren op. Het schip dat je bestuurt mag ook in dit geval maximaal 25 meter lang zijn.
  • Marifooncertificaat
    De marifoon is een maritieme telefoon, waarmee je niet alleen met andere schippers kunt communiceren maar ook met de reddingsdiensten en walstations, zoals sluis- én havenmeesters. De marifoon draagt bij aan een goede communicatie op het water en daardoor ook op de veiligheid. Voor de bediening van de marifoon is het certificaat verplicht.

De cursus bestaat uit zeven lessen. Als je de cursus met succes hebt doorlopen, ben je er klaar voor om de examens voor KVB I, KVB II en het marifooncertificaat af te leggen. Benieuwd naar het programma van de cursus? Tijdens les één tot en met drie wordt de theorie voor KVB I behandeld. Les vier tot en met zes staat in het teken van KVB II. Les zeven draait om marifonie. Ook ga je jouw opgedane kennis testen door het maken van oefenexamens.

Rooster & inschrijven

Vereniging