Zeefdrukken is een grafische techniek, waarmee je zowel schilderachtig als heel strak kunt werken. Met zeefdrukken wordt een stuk gaas over een raamwerk gespannen. Door een kunststof strip (de zogenaamde rakel) die over het gaas wordt bewogen, wordt de inkt op een object gedrukt. Doordat delen van het gaas afgedekt zijn, komen de gewenste vormen tevoorschijn. Een prent kan in serie gedrukt worden of als eenmalige afdruk. Een zeefdruk kan uit één drukgang bestaan of uit meerdere (kleur)lagen naast of over elkaar. De zeefdruktechniek is op vrijwel elk materiaal toe te passen, mits de juiste inkt wordt gebruikt.

Tijdens deze cursus leer je de basisprincipes van het zeefdrukken. Je begint bij het maken van een eigen ontwerp, waarbij je kunt kiezen om digitaal of analoog te werken. Om een ontwerp te kunnen zeefdrukken moet het aan een aantal eisen voldoen. Je leert bijvoorbeeld hoe je een afbeelding moet opbouwen als je verschillende kleuren wilt gebruiken. Vervolgens zet je jouw ontwerp over op een zeefdrukraam en ga je met het drukwerk aan de slag. Je maakt kennis met verschillende soorten ondergronden en bijbehorende inktsoorten.

Binnen de cursus is veel ruimte om te experimenteren met kleur, lay-out en ondergrond. Je bent vrij om je eigen projecten te kiezen; er worden geen opdrachten gegeven. De docent is constant aanwezig om iedereen met zijn individuele project te begeleiden.

Rooster & inschrijven

Docent

De Open Studio Zeefdrukken is na afronden van een cursus Zeefdrukken vrij toegankelijk met een X-abonnement op de momenten dat er een assistent aanwezig is. Het enige wat je vooraf moet doen is je inschrijven. De assistent helpt je waar nodig; om tips en advies te geven en om ervoor te zorgen dat alle materialen en apparatuur op een verantwoorde en veilige manier worden gebruikt. 

Tijdens de Open Studio Zeefdrukken kun je gebruik maken van ramen, belichtingsapparatuur, rakel en andere benodigdheden. Daarnaast zijn transparanten, emulsie, verf en bedrukbaar materiaal (canvas tassen en 200 gr. en wit papier 70x100cm) beschikbaar voor aankoop. Je kunt ook je eigen (bedrukbare) materialen meenemen.

Ben je benieuwd wat er ieder weekend gebeurt in het Open Studio: Beeldende Kunst? Word lid van de Facebook-groep.

Rooster & inschrijven

Prijs

De Open Studio: Beeldende Kunst en evenementen vallen binnen het X-abonnement.

Bekijk het prijsoverzicht

Praktische informatie

Ervaring benodigd
Assistenten beschikbaar
Reserveer vooraf, de dag ervoor vanaf 13:00 uur
Vrijdag van 18:00 tot 23:00 en zaterdag van 12:00 tot 18:00