Eigenlijk is zilverklei precies wat je jezelf erbij voorstelt : klei van puur zilver, waar je nog mee kan werken ook.
Als rest product van de fotoindustrie eind jaren 80 ontstond zilverklei in Japan. Deeltjes fijn zilver gecombineerd met een bindmiddel en water.
Zonder al teveel voorkennis kun je er mooie sieraden en voorwerpen mee maken door te boetseren, polijsten in de ‘klei’ vorm en na het afbakken ( het moet namelijk minimaal 30 minuten op 650 graden Celsius verhit worden) weer oppoetsen.De klei bestaat in meerdere vormen; klei als pasta, klei in spuit-vorm, klei in papier vorm en gewoon ‘klei’. In tegenstelling tot “gewoon edelsmeden” is er niet erg veel gereedschap nodig en is ook de oven voor het afbakken vaak te omzeilen door een gasbrander of het gasfornuis.

Tijdens de cursus leer je om met met zilverklei mooie sieraden of kleine kunstwerken te maken. In het zesweekse programma kun je werken aan een eigen sieraad voor dagelijk gebruik of juist een eye-catcher voor speciale gelegenheden, denk hierbij aan oorbellen, hangers, ringen en meer. Ook is het mogelijk om te werken aan kleine en gedetailleerde kunstwerken. Om jouw sieraad of kunstwerk te kunnen maken, gebruik en combineer je verschillende soorten klei (klei in pastavorm, spuitvorm of gewone kleivorm) en gebruik je verschillende technieken om de klei vorm te geven. De afwerking wordt gedaan door de klei te bakken met de gasbrander en tenslotte te polijsten om dat verbazingwekkende glanzende resultaat te krijgen.

 

Rooster & inschrijven

Docent

Nancy Roeters

Nancy Roeters is edelsmid in Schiedam en werkt met glas, goud, zilver en andere metalen. Daarnaast werkt ze met zilverklei. Nancy zou je ook kunnen kennen als een enthousiaste sportlerares met een voorkeur voor de leuke en stoere trainingen. Met de vele jaren werkervaring bij andere sportclubs komt alles goed!

De Open Studio: Jewellery Design staat open voor iedereen met een X-abonnement die een cursus Jewellery Design of Zilverklei heeft gevolgd, op elk moment dat er een assistent aanwezig is. Het enige wat je hoeft te doen is je vooraf in te schrijven. De assistent is er om te helpen waar nodig, om tips en advies te geven en om ervoor te zorgen dat alle materialen en apparatuur verantwoord en veilig worden gebruikt.

Tijdens de Open Studio: Jewellery Design ben je van harte welkom om de fakkelbranders, polijstmachine, zuurbad en handgereedschap te gebruiken als je de nodige ervaring hebt. Koper, zilver, messing, Ossa Sepia, wax, zaagbladen, schuurpapier, soldeer gereedschap en boren zijn te koop.

Benieuwd wat er elk weekend gebeurt in de Open Atelier: Schone Kunsten? Word dan lid van de Facebook-groep.

Rooster & inschrijven

Prijs

De Open Studio: Beeldende Kunst en evenementen vallen binnen het X-abonnement.

Bekijk het prijsoverzicht

Praktische informatie

Ervaring benodigd

Assistenten beschikbaar
Reserveer vooraf, de dag ervoor vanaf 13:00 uur
Op vrijdag van 18:00 tot 23:00 en op zaterdag van 12:00 tot 18:00