Javier Wanga

"Gezondheid is voor mij een onderwerp waar we gewoon niet meer omheen kunnen. Als we het hebben over gezondheid, dan moeten we het in feite hebben over de levensstijl in zijn geheel."

Gezondheid...

...is voor mij een onderwerp waar we gewoon niet meer omheen kunnen. Als we het hebben over gezondheid, dan moeten we het in feite hebben over de levensstijl in zijn geheel. Hoe vaak je per week naar de sportschool gaat is belangrijk, maar hoe je met voeding omgaat is minstens even belangrijk. CrossFit als levensstijl is iets waar ik nooit over uitgepraat raak. Het opbouwen van vriendschappen en een community is echt belangrijk, en kan je helpen op de weg naar een goede gezondheid.

Wat heeft mij geïnspireerd...

...om een boek over workouts te schrijven? Wanneer je anderen traint in de sport die CrossFit heet, is een goed ontworpen programma altijd van groot belang. Dat is deel van de dienst die mijn bedrijf Wodstylez Blueprint biedt. Als ambassadeur van Dumbbell Workouts besloot ik om een trainingsprogramma van 30 dagen te schrijven, en ik wilde dit programma op een zo mooi mogelijke manier presenteren. Daaruit kwam het idee om het als boek te presenteren: van A tot Z door mijzelf ontworpen en geschreven.

Als je serieus bent...

....over CrossFit of er in ieder geval kennis mee wil maken, dan is dit echt een boek waarmee je aan de slag moet. De meer gevorderde atleet kan de workout inzetten zoals deze in feite bedoeld is door het 30-daagse programma te volgen, maar anderen kunnen het boek gebruiken als inspiratiebron en verschillende workouts uitproberen. Will je mensen bereiken, dan moet je effectieve trainingsmethodes ontwerpen die het trainen leuk en toegankelijk maken. Dat is in mijn optiek precies wat CrossFit doet: trainen in een inclusieve omgeving waar mensen van alle leeftijden en condities meedoen.

Ik heb zelf...

...aan de TU Delft gestudeerd, dus weet ik maar al te goed hoe stressvol het is om hard te werken om je tentamens en uiteindelijk dat diploma te halen. Maar een van de grootste cadeaus die je jezelf daarin kunt geven is om je geest gezond en je lichaam sterk te houden: zo zorg je ervoor dat je mentaal en fysiek de beste versie van jezelf bent. Als je zo vaak mogelijk blijft sporten, zul je het als student in Delft prima doen. Nog mooier: kom je een keer meedoen in een van mijn fitnesslessen? Hopelijk tot snel!

Als je zo vaak mogelijk blijft sporten, zul je het als student in Delft prima doen. Nog mooier: kom je een keer meedoen in een van mijn fitnesslessen? Hopelijk tot snel!

Javier Wanga

Fitnessinstructeur bij X⁠