Studie en topsport: TU Delft maakt het mogelijk

13 juli 2021:

Trots op de topsporters die naar de Olympische Spelen gaan
Op 23 juli beginnen dan eindelijk de Olympische Spelen in Tokio. Een jaar later dan gepland gaat het grootste sportevenement ter wereld dan toch plaatsvinden en zeven studenten van de TU Delft mogen hieraan deelnemen! Wij zijn als TU Delft uiteraard uiterst trots op hen. Zij zijn erin geslaagd hun studie aan de TU Delft te combineren met sport op het hoogste niveau. We wensen hen heel veel succes in Tokio en we zullen ze vanuit huis aanmoedigen.


De TU Delft ondersteunt studenten die studie en topsport combineren en investeert in het ontwikkelen van talent binnen en buiten de collegebanken.

Topsport en studie vragen vaak beiden volledige commitment. Een regulier onderwijsprogramma kan daardoor lastig te combineren zijn met een trainingsprogramma op topsportniveau. Het topsportbeleid van de TU Delft is gericht op het voorkomen of beperken van eventuele studievertraging.

Aan het begin van elk academisch jaar wordt met elke topsporter een individueel studieplan opgesteld, waardoor ambities en verwachtingen in een vroeg stadium worden vastgesteld of bijgesteld. Ook kan de topsporter tijdens zijn of haar studie voor advies en begeleiding terecht bij de studieadviseurs en de topsportcoördinator. Uiteraard krijgen alle topsporters toegang tot de sportfaciliteiten van X. Daarnaast wordt op individueel niveau bekeken of de topsporter in aanmerking komt voor financiële ondersteuning in de vorm van de Regeling Afstudeersteun Studenten (RAS) en sponsoring. 

Onze topsporters

Dit academisch jaar hebben 67 studenten een TU Delft-topsportstatus. Onder de topsporters zitten naast vele talenten ook Nederlands-, Europees- en Wereldkampioenen en Olympische deelnemers. Onze topsporters vertegenwoordigen samen een breed scala aan sporten. Delft staat bekend om haar professionele roeiers, daarnaast wordt ook topsport beoefend in onder andere handboogschieten, schermen, judo, autosport en zeilen.

Topsportcoördinator

Voor advies en begeleiding kunnen topsporters terecht bij topsportcoördinator Olga Peters. Zij denkt mee hoe de combinatie van studie en sport goed op elkaar afgestemd kan worden. Olga is het vaste aanspreekpunt voor de topsporters en is onder andere verantwoordelijk voor het aanvragen en toekennen van TUD-topsportstatus en bijbehorende faciliteiten. Zij verzorgt tevens de intake, stelt de onderwijsplanning op, organiseert bijeenkomsten en lezingen, voert tussentijdse gesprekken; alles in nauwe samenwerking met de studieadviseurs van de faculteiten.

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over bijvoorbeeld de topsportregelingen, dan kun je contact opnemen met Olga Peters via elitesports-x@tudelft.nl.

Olga Peters

TU Delft - topsportstatus aanvragen

Je kunt in aanmerking komen voor de TU Delft-topsportstatus als je beschikt over een NOC*NSF-status of een Den Haag Topsport-registratie. Hieronder vind je het stappenplan:

  1. Vul het topsportformulier in;
  2. Dien het in bij Olga Peters via elitesports-x@tudelft.nl of geef het af bij de hosts in de entreehal van X, t.a.v. Olga Peters;
  3. Zij stelt vast of je wel of niet binnen de TU Delft-topsportregeling valt.