Topsport en studie vragen vaak beiden volledige commitment. Een regulier onderwijsprogramma kan daardoor lastig te combineren zijn met een trainingsprogramma op topsportniveau. De TU Delft ondersteunt studenten die studie en topsport combineren en investeert in het ontwikkelen van talent binnen en buiten de collegebanken. Het topsportbeleid van de TU Delft is gericht op het beperken van eventuele studievertraging.

Dit academisch jaar hebben 90 studenten een TU Delft-topsportstatus. Onder de topsporters zitten naast vele talenten ook Nederlands-, Europees- en Wereldkampioenen en Olympische deelnemers. Onze topsporters vertegenwoordigen samen een breed scala aan sporten. Delft staat bekend om haar professionele roeiers, daarnaast wordt ook topsport beoefend in onder andere hockey, judo, voetbal en zeilen.

Start studie

Topsporters die bij de TU Delft gaan studeren kunnen een TU Delft-topsportstatus aanvragen. Als topsporter kun je hiervoor in aanmerking komen als je beschikt over een NOC*NSF-status of een Den Haag Topsport-registratie. Daarnaast vragen we je twee stappen te ondernemen:

  1. Download het topsportformulier (zie button), vul deze in en dien het in bij topsportcoördinator Olga Peters via elitesports-x@tudelft.nl. Aan de hand van het formulier stelt de topsportcoördinator vast of je wel of niet binnen de TU Delft-topsportregeling valt. Hiervan word je per e-mail op de hoogte gebracht.
     
  2. Als blijkt dat je in aanmerking komt voor de TU Delft-topsportstatus, zorg dan dat je ruim voor aanvang van het academische jaar (bij voorkeur voor 1 mei) een intakegesprek aanvraagt bij topsportcoördinator Olga Peters, zodat zij tijdig met jou kan bekijken of de gekozen studie goed te combineren is met het topsportprogramma.

Heb je een TU Delft-topsportstatus verkregen, dan is deze het gehele academische jaar geldig, ongeacht eventuele onverwachte gebeurtenissen zoals blessures of het wegvallen van je NOC*NSF-status. De topsportregeling eindigt op het moment dat je stopt met topsport en/of studeren aan de TU Delft.

Begeleiding tijdens je studie

Tijdens je studie kun je voor advies en begeleiding terecht bij twee vaste aanspreekpunten: de studieadviseur(s) van jouw faculteit en topsportcoördinator Olga Peters. Beiden werken nauw met elkaar samen.

Aan het begin van elk academisch jaar ondersteunen zij jou bij het opstellen van een individueel studieplan, waardoor ambities en verwachtingen in een vroeg stadium worden vastgesteld of bijgesteld. Ook kun je tijdens de studie een beroep op hen doen. Het is aan jou om aan te geven wat je nodig hebt. De studieadviseur is het eerste aanspreekpunt als het gaat om studie-inhoudelijke vragen. Je kunt bij topsportcoördinator Olga Peters terecht als je hulp of sparring nodig hebt bij het prioriteren en plannen van je studie in combinatie met topsport. Zij denkt graag met je mee hoe je beide werelden goed op elkaar kunt blijven afstemmen, zeker als je bijvoorbeeld trainingskampen en/of wedstrijden in het vooruitzicht hebt. Zij kan je ook tips geven omtrent het volgen van relevante workshops die door het TU Delft Career Centre worden georganiseerd.

Faciliteiten tijdens je studie

Topsporters met een TU Delft-topsportstatus kunnen gratis een X-abonnement krijgen en daarmee onder andere toegang tot alle sportfaciliteiten van X, inclusief het gebruik van de fitness.

Daarnaast kan er op individueel niveau worden bekeken of je als topsporter in aanmerking komt voor financiële ondersteuning in de vorm van de Regeling Profileringsfonds en sponsoring. Informatie hierover wordt verstrekt door Olga Peters.

Ben je als topsporter op zoek naar woonruimte in Delft? Stichting DUWO heeft vier huizen voor topsporters. Indien er een kamer vrij komt, hoor je dit als topsporter.

Balans studie en topsport

Topsporters met een TU Delft-topsportstatus mogen langer doen over de studie dan de reguliere jaren die staan voor een bachelor- en/of masterprogramma. In de meeste gevallen raden we topsporters zelfs aan om minder vakken te volgen, zodat studie en topsport in balans blijven. Topsport is dan ook een geldige reden om indien nodig uitstel van het BSA aan te vragen.

Natuurlijk is het belangrijk om, ook als topsporter, zoveel mogelijk colleges bij te wonen. Voor verplichte colleges en practica geldt dat je in overleg met de docent naar een oplossing zoekt wanneer je niet aanwezig kunt zijn. Het kan zijn dat je dan een vervangende opdracht krijgt, want de uiteindelijke leerdoelen blijven hetzelfde. Hoorcolleges zijn niet verplicht; sommige hoorcolleges kunnen digitaal worden teruggekeken.

Verzoeken voor het maken van examens op afstand of op een ander tijdstip lopen via de Examencommissie van de desbetreffende faculteit.

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over bijvoorbeeld de topsportregelingen, dan kun je contact opnemen met Olga Peters via elitesports-x@tudelft.nl.

Olga Peters