Analoge fotografie maakt gebruik van een  analoge camera met een rolletje lichtgevoelige film. Met het bedienen van de sluiter opent het diafragma en valt er een hoeveelheid licht op de film. Dit in tegenstelling tot digitale fotografie, waarbij de lichtgevoelige film is vervangen door een sensor die lichtsignalen opslaat op een geheugenkaart. Bij analoge fotografie hoort vanzelfsprekend ook de doka (donkere kamer), waar het vastgelegde beeld wordt ontwikkeld tot een foto. Het belichte papier wordt door een aantal baden met chemische vloeistoffen gehaald om het beeld te fixeren, met als resultaat zelf ontwikkelde prints met een mooie filmkorrel.

Tijdens de groepscursus leer je te fotograferen met een analoge camera, beelden te ontwikkelen en foto’s af te drukken in een doka. Je leert stap voor stap het gehele beeldproces kennen. Het werk in de doka is altijd een bijzondere ervaring, je legt een belicht vel papier in de chemische vloeistof en ziet je zelfgemaakte beeld ontstaan. Tijdens de cursus komen verschillende soorten films en technieken aan bod en aan het eind van de cursus ben je in staat om zelfstandig met analoge fotografie aan de slag te gaan.

Rooster & inschrijven

Docent

Jaap Oldenkamp

Jaap studeerde aan de MTS voor Fotografie en Fototechniek in Den Haag. Hij heeft verschillende fotografie seminars in Zwitserland bijgewoond en behaalde zijn certificaat voor illustratieve fotografie in de Verenigde Staten. Naast zijn werkzaamheden als fotografiedocent bij X werkt Jaap als industrieel fotograaf en reclame fotograaf.

www.jaapfoto.com

Prijzen

Student
TU Delft-medewerker
Overig
€ 77,50
€ 139,50
€ 155,-
Je hebt geen X-abonnement nodig om deze cursus te volgen.

Praktische informatie

Alle niveaus
Groepscursus, max. 10 deelnemers
7 lessen
Elke les duurt 150 minuten
Neem je eigen analoge camera en negatieven mee die je wilt ontwikkelen. Alle benodigde chemicaliën, papier, vergroters en andere instrumenten zijn inbegrepen in de cursus.