Apparaten
-
Om met je eigen laptop of andere devices toegang te krijgen tot het netwerk van de TU Delft is een up-to-date virusscanner in combinatie met een firewall een vereiste. Antivirussoftware detecteert kwaadaardige software en beperkt de impact van deze software op jouw computer. Een firewall beschermt je tegen ongenode gasten. De firewall zorgt ervoor dat je veilig verbinding maakt met het internet. De TU Delft adviseert Windows gebruikers om de standaard ingestelde firewall en virusscanner van Microsoft te gebruiken. Een additionele firewall of virusscanner is niet nodig.
Je moet de software regelmatig updaten omdat er continu nieuwe bedreigingen ontstaan. TU Delft adviseert om je firewall en virusscanner in te stellen op automatische updates.
Mocht je een andere oplossing willen dan die door Microsoft geboden wordt dan kan je op Surfspot diverse betaalbare antiviruspakketten kopen.
-
Gebruik zoveel mogelijk de software of tooling die wordt aangeboden door TU Delft, bijvoorbeeld via software.tudelft.nl of via Brightspace. Deze software is afkomstig van legitieme bronnen, en is bewezen veilig. Een aantal pakketten is voorzien van door TU Delft vastgestelde instellingen om er veilig gebruik van te maken.
-
Elke dag worden nieuwe kwetsbaarheden en vormen van cybercrime ontdekt. Softwarefabrikanten brengen regelmatig security updates uit om de gevaren te ondervangen. Om deze updates te kunnen ontvangen is het essentieel dat je beschikt over een recent besturingssysteem. Voor verouderde besturingssystemen brengen fabrikanten zelden nog updates uit. Stel het besturingssysteem van je computer zo in dat updates automatisch worden geïnstalleerd. Sluit jouw computer of laptop aan het einde van de dag af zodat nieuwe updates bij het opnieuw opstarten van de computer geïnstalleerd worden.
Naast het updaten van je besturingssysteem is het ook belangrijk om applicaties die je op regelmatige basis gebruikt, zoals je webbrowser en Adobe PDF reader, te updaten. Stel het updaten van deze applicaties bij voorkeur automatisch in.
Voor gebruikers van een laptop of desktop van de TU Delft geldt dat updates van besturingssysteem al vooraf zijn ingesteld.
-
Laptops van de TU Delft worden standaard versleuteld uitgegeven. Op die manier zijn de gegevens op je laptop, waaronder de gegevens van de TU Delft extra beschermd. Mocht je een laptop gebruiken die niet versleuteld is dan adviseren we je met klem om die alsnog te versleutelen. Versleuteling (encryptie) zorgt er voor dat onbevoegden, die onverhoopt toegang krijgen tot je laptop, de bestanden niet kunnen lezen of ontoegankelijk maken. In geval van malware of ransomware ben je met andere woorden minder kwetsbaar.
Kijk hier hoe je dat kunt doen.
-
Wees je er van bewust dat de campus van de TU Delft inclusief de gebouwen toegankelijk zijn voor iedereen, ook voor eventuele kwaadwillenden. Zorg er dus voor dat je je devices nooit onbeheerd achter laat. Mocht dit toch eens nodig zijn, zorg dan op zijn minst dat je laptop gelockt is (inlogscherm) en dat de toegang tot je laptop beschermd is met een wachtwoord. Gebruik eventueel ook een speciaal slot waarmee je een laptop fysiek kunt borgen aan een werkplek.
Dit geldt natuurlijk ook voor situaties waarin je je apparaten gebruikt in de openbare ruimte, bijvoorbeeld in de trein of in een koffiebar.