TU Delft Stempel

We hebben allerlei formats geanalyseerd. Nu is het belangrijk te bepalen welke formats goed bij de TU Delft passen en hoe ze zich onderscheiden van video's van andere partijen. Hoe wordt duidelijk dat een video van de TU Delft komt?

De identiteit van de TU Delft herleiden we uit het merkconcept en de brandflame. Dit kunnen we vertalen naar een aantal creatieve do's en don'ts.

Let op: Dit zijn vaste regels. Om de identiteit van de TU Delft te waarborgen mag alleen in hoge uitzonderingen, als het anders ten koste gaat van de centrale boodschap van de video, afgeweken worden van deze regels.


Inleiding video

  • Een video begint altijd met een cold open. We horen eerst een opvallende quote die gedeeltelijk de lading denkt van het onderwerp van de video, waarna we de logo animatie zien. Deze eerste quote is kort; minimaal 5 en maximaal 20 seconden.
  • De logo animatie bevat altijd de bijbehorende sound effects.

Cameravoering

'Niet zomaar engineering, maar baanbrekende engineering'. De TU Delft onderscheidt zich door deze mentaliteit.
Beweging, doorgaan, op en over de grens. Dit vertalen we door in de cameravoering:

  • Dynamische cameravoering. Een statief is uit den boze. Er wordt altijd vanaf schouder of vanaf een slider gedraaid. Hierdoor zit er altijd beweging in het beeld.

Compositie

De TU Delft levert pragmatische engineers af, geen ingenieurs die eindeloos theoretisch doorkletsen. Deze pragmatiek vertalen we naar focus.

  • Aan de composities van TU Delft video's zit geen randje vet. Hiermee bedoelen we: we zien alleen wat essentieel is om te zien. Kaderingen zijn altijd zo dichtbij mogelijk. Achtergronden zijn bijzaken en daardoor zeer onscherp. 
  • Shots zijn altijd recht gekadreerd. Dutch angles of andere emotie-gedreven kaderingen zijn verboden.
  • Onderwerpen zijn zoveel mogelijk centraal in beeld.
     

Beeld: Kleur en contrast

Streven naar functionele eenvoud, maar The human factor, warmte en een organisch gevoel moet een rol spelen.
Dit is direct door te vertalen naar kleurgebruik en contrast:

  • Het kleurgebruik is helder, contrastrijk in highlights en zacht in de schaduwen.
  • Gebruik van licht is helder: Geen eenpuntsbelichting met lange schaduwen, maar opgevulde schaduwen en nuances in licht/donker verschil.
  • Qua kleurtemperatuur maken we gebruik van licht warme tinten, maar het moet wel realistisch zijn. We blijven weg van specifieke tinten en stijlbepalende LUT's (Voorgeprogrammeerde kleurstijlen voor filmmateriaal).
     

Onderwerp

Het pragmatische vertalen we ook door naar hoe we onderwerpen in beeld brengen.

  • Bij interviews zien we zo min mogelijk talking heads: Iemand op een kruk die langs de camera tegen een interviewer zijn of haar verhaal doet. Dit is toegestaan bij de introductie van iemand, waarbij ook de naambalk wordt getoond, maar daarna zien we dit shot niet/zelden meer terug. In plaats daarvan zien we context, meer waarover de persoon praat. We zien bijvoorbeeld dat deze persoon over de campus loopt, aan het studeren is of bezig is met een project.

Muziek

Zelfstandig en eigenzinnig zijn de sleutelwoorden die we doorvertalen naar de keuze in muziekgebruik.

  • De muziek blinkt uit in eenvoud, zowel in ritme als instrumenten. Denk aan genres als Deep House, Lo-Fi. Elektronische instrumenten voeren de boventoon. Voorbeeld artiesten zijn Moderat, Kiasmos en Ry X (Waar we uiteraard niets van mogen gebruiken, goede en betaalbare rechtenvrije muziekbibliotheken zijn Artlist.io en Epidemic Sound.)