Masterclass 11 januari 2017

Senioren in beweging – gevolgen van vergrijzing en verzilvering voor de mobiliteit

Senioren in hedendaags Nederland zijn gemiddeld fitter, actiever en vermogender dan vroeger. Dit leidt tot nieuwe patronen in hun activiteiten. Denk aan de besteding van hun vrije tijd, aan hun sociale netwerken, aan waar en hoe ze wonen en aan hun specifieke behoeften in relatie tot gezondheidszorg en recreatie. Waar senioren voorheen min of meer een ‘volgend’ gedrag vertoonden, verandert dit snel in een eigen actief economisch profiel. Dit heeft gevolgen voor de mobiliteit, waarbij de omvang van deze groep bovendien groeit. Dat is één kant van de zaak. Een andere kant is dat niet alle ouderen zo fit en actief zijn. Er zijn ook ouderen met gezondheidsproblemen. Hoe zijn zij mobiel te houden? En welke gevolgen heeft bijvoorbeeld beginnende dementie voor de verkeersdeelname van ouderen?

Twee experts leiden en wijden ons in.

Dr. Frank van Dam is senior wetenschappelijk onderzoeker op de thema’s wonen, woningmarkt, woonomgeving en demografie bij het Planbureau voor de Leefomgeving. Hij heeft een achtergrond in de stadsgeografie. Hij werkte bij de Universiteit Utrecht en het NIVEL. Van Dam is redactielid van het tijdschrift Geografie en lid van de BZK-NNB-werkgroep Krimp, voorzieningen en leefbaarheid. Hij heeft onder meer gepubliceerd over de relatie tussen vergrijzing, ruimte en wonen en was co-auteur van de studie ‘De stad: magneet, roltrap en spons’ (2015, PBL). Van Dam zal tijdens de masterclass vooral ingaan op de gevolgen van de vergrijzing voor de mobiliteit en de verkeersveiligheid. Hij zal daarbij tevens een aantal beleidsopgaven benoemen.

Prof. dr. Wiebo Brouwer is (emeritus-)hoogleraar Verkeersgeneeskunde en Neuropsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij houdt zich in het bijzonder bezig met (oudere) verkeersdeelnemers met cognitieve en visuele functiebeperkingen. Hij werkte niet alleen aan de RUG, maar ook bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Brouwer is tevens verbonden aan het Expertisecentrum Oudere Verkeersdeelnemers, een samenwerkingsverband van Universitair Medisch Centrum Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV. Hij zal tijdens de masterclass vooral ingaan op de mobiele oudere en de specifieke problemen die ouderdom en ziekte in het verkeer opleveren.

  • Door: dr. Frank van Dam (PBL) en prof. dr. Wiebo Brouwer (RUG)
  • Datum: 11 januari 2017

Verslag en presentaties