Masterclass 11 oktober 2017

Omgaan met onzekerheid: slim omgaan met verschillende toekomsten

‘Regeren is vooruitzien’, maar dat is lastig als sprake is van ‘diepe onzekerheid’. Vaak weten experts en andere stakeholders niet wat de toekomst zal brengen – of zijn ze het erover oneens.
Denk bijvoorbeeld aan de snelheid van klimaatverandering, de toekomstige mobiliteitsvraag, de technologieën die in de toekomst zullen doorbreken, hoe steden zich zullen ontwikkelen, etc. Is er een nieuw besluitvormingsparadigma mogelijk, dat niet uitgaat van een kenbare, eenduidige en voorspelde (range van enkele) toekomst(en), maar van een wijd spectrum van allerlei mogelijke toekomsten? De adaptieve benadering lijkt veelbelovend, maar kent nog veel open einden om direct geïmplementeerd te worden in beleid. Wat zijn de theoretische achtergronden ervan en welke ervaringen zijn er - met name rond het Deltaprogramma - mee opgedaan? Is de benadering ook bruikbaar in de 'droge' sector?

Een adaptieve benadering betekent klaar staan met de juiste maatregelen om bij te sturen  – anticiperend plannen – en/of zorgen voor een omgeving die in staat is om op (nu nog onbekende) gebeurtenissen en ontwikkelingen adequaat te reageren – anticiperend prepareren.

Twee experts leiden en wijden ons in:

Prof. dr. ir. Vincent Marchau is hoogleraar Onzekerheid en Adaptiviteit van Maatschappelijke Systemen. Deze leerstoel wordt ondersteund door de Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT). Zijn onderzoek en onderwijs richt zich op langetermijnplanning onder onzekerheid op domeinen als transport, infrastructuur, logistiek, ruimte, energie, water, en security. Daarnaast is Marchau zakelijk directeur van de Onderzoeksschool TRAnsport, Infrastructuur en Logistiek (TRAIL), een interuniversitaire onderzoeksschool die zorg draagt voor de opleiding van ruim honderd promovendi, een netwerkfunctie heeft voor meer dan vijftig stafleden en diverse Masterclasses en Summerschools verzorgt voor professionals. Marchau zal vooral ingaan op de verschillende adaptieve benaderingen die er zijn en wanneer deze gebruikt kunnen worden.

Drs. Pieter Bloemen is werkzaam bij de staf Deltacommissaris en is daar verantwoordelijk voor strategieontwikkeling. Hij was programmaleider van het Nationaal programma Adaptatie Ruimte en klimaat (ARK) dat in 2007 de eerste Nationale Adaptatiestrategie uitbracht, en was lid van het kwartiermakersteam dat het Deltaprogramma heeft opgezet. Binnen het Deltaprogramma was hij projectleider van de ontwikkeling en toepassing van de basiswaarden, adaptief deltamanagement, de vergelijkingsystematiek, de planMER, en het monitoring en evaluatiesysteem ‘Meten, Weten, Handelen’.   Daarnaast is hij ‘visiting researcher’ bij Unesco-IHE in Delft. Bloemen gaat vooral in op de ervaringen die met adaptieve planning zijn opgedaan binnen het Deltaprogramma.

Deze masterclass wordt georganiseerd door IenM en TUD, met medewerking van de Radboud Universiteit Nijmegen. Dagvoorzitter is Lilian van den Aarsen, directeur Kennis, Innovatie en Strategie van IenM.

Door: prof. dr. ir Vincent Marchau (RU) en drs. Pieter Bloemen (Staf Deltacommisaris)
Datum: 11 oktober
Tijdstip: 15.00-17.00 uur met aansluitend een borrel
Locatie: Let op: Haagse Campus van de TUD, zaal 3.46 - Turfmarkt 99, Den Haag