Accelerating Innovation

Royal Schiphol Group (RSG) wil de meest duurzame en hoogwaardige luchthavens ter wereld ontwikkelen. Onderzoekers van Industrieel Ontwerpen (IO) werken samen met RSG in het ‘Accelerating Innovation’-programma. Hierin wordt onderzocht welke processen, technologieën, toepassingen en reismodaliteiten bijdragen aan soepele reiservaringen in een duurzaam, flexibel en multimodaal vervoersknooppunt.

Ontwerponderzoekers brengen stakeholders bij elkaar, ontwikkelen en testen ontwerpmethoden en verkennen nieuwe technologieën en modaliteiten. Dit project sluit aan bij het mobiliteitsthema van onze faculteit en omvat drie uitdagingen, elk met zijn eigen promovendus:

1. Ontwerpen die impact hebben op autonome processen in organisaties

In de hele wereld zagen we een gestage ontwikkeling van autonome technologie en de toepassingen ervan. Deze toepassingen variëren van de semiautomatische bestuurder in de nieuwste Tesla’s tot de volledig onbemande en op afstand bediende vrachtterminal op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. We verwachten dat deze ontwikkelingen ook grootschalige innovaties teweeg zullen brengen in andere sectoren, zoals de luchtvaartindustrie.

Dit onderzoek wil op de eerste plaats achterhalen op welke manieren ontwerpers kunnen bijdragen aan de noodzakelijke transformaties van stakeholder-landschappen bij de ontwikkeling en implementatie van nieuwe autonome processen.

2. Flexibele multimodale vervoersknooppunten in een samenleving die zich bewust is van de gevaren van pandemieën

De COVID-19-pandemie van 2020 maakte duidelijk dat er in ons leven veel minder vaststaat dan we dachten. Wereldwijd werden maatschappelijke waarden en realiteiten verstoord. Stellige aannames waarop complete bedrijven en industrieën stoelden, kwamen binnen een paar weken ter discussie te staan.

We onderzoeken hoe we luchthavens kunnen helpen om operationeel te blijven tijdens een pandemie vergelijkbaar met COVID-19. Dat doen we door hen te helpen bij het voorkomen van de (verdere) verspreiding van ziekteverwekkers en uit te zoeken welke rol ze kunnen spelen als preventienetwerken in een samenleving die zich bewust is van de gevaren van pandemieën. Ondertussen verliezen we de passagierservaring niet uit het oog.

3. Probleemloze en duurzame multimodale vervoersknooppunten

Reizigers worden zich steeds meer bewust van hun (individuele) impact op het milieu. De ontwikkeling van nieuwe reismodaliteiten als Hyperloop, elektrische Vertical Take-off & Landings (eVTOL) en zelfrijdende (gemeenschappelijke) voertuigen zonder uitstoot maken het voor steeds meer mensen mogelijk om duurzaam te reizen. Naast deze opkomende modaliteiten zijn ook bestaande modaliteiten (zoals internationale treinen en vliegtuigen) beschikbaar voor het reizen binnen Europa.

Het doel van dit onderzoek is een innovatiemethodiek ontwikkelen en toepassen waarmee multimodale vervoersknooppunten nieuwe reismodaliteiten kunnen kiezen en integreren voor een toekomstig multimodaal vervoersknooppunt dat hoog scoort op het gebied van duurzaamheid, bruikbaarheid, gebruikerservaring en toegankelijkheid.