Ilze

Wat was het onderwerp van jouw eindproject?
Mijn eindproject was gericht op het ontwerpen en realiseren van een actieve hybride mechanische handprothese. Dit betekent dat de prothese aangedreven wordt door de combinatie van fysieke kracht en motorkracht en dat de prothese daadwerkelijk kan bewegen en dingen kan vastpakken. Een masterstudent was hier al eerder mee bezig geweest, aan mij en mijn groepsgenoten was de taak om deze prothese verder te ontwikkelen.

Wat heb je onderzocht en waarom?
Na amputatie van ledematen, en in dit geval handen, is er de mogelijkheid om een prothese te dragen. Alleen in de praktijk gebeurt dat niet zo vaak. De prothese is lastig om mee om te gaan, oncomfortabel en heeft een onnatuurlijke uitstraling.
Daarom kregen wij de taak om een hybride handprothese verder te ontwikkelen die naast de kracht van de patiënt zelf, ondersteund werd door motorkracht. Hierdoor zou het gebruik en de aansturing van een prothese makkelijker worden. Daarnaast moest het hele ontwerp en alles wat bij een handprothese komt kijken passen in een 3D model van een hand. Dit is een redelijk kleine ruimte, maar wel belangrijk om een zo natuurlijk mogelijke uitstraling te krijgen van de prothese.

Welke kennis en vaardigheden uit de bachelor kon je gebruiken?
Het was voornamelijk belangrijk om opgedane kennis uit de bachelor te combineren. Er zat een stuk ontwerpen in met SolidWorks, maar er moest ook gebruik gemaakt worden van kennis over elektronica en controllers om de motor aan te sluiten en te laten werken. Daarnaast was materiaalkennis belangrijk, om te zorgen dat het ontwerp stevig genoeg is maar toch ook licht. Daarnaast zijn er krachtenanalyses gedaan om te onderzoeken of het materiaal de krachten aan kan die op de prothese komen te staan.

Voor dit project waren ook een aantal vaardigheden die opgedaan zijn in de bachelor belangrijk. Het was belangrijk om goed samen te werken en een goede planning te maken. We zaten met zijn vijven in een groep en er was een taakverdeling nodig om het project goed tot een einde te brengen. Daarnaast was het goed kunnen overbrengen van kennis een belangrijk onderdeel. Dit ging door middel van het schrijven van rapporten en het presenteren van resultaten.

Wat vond je leuk, en wat waren de uitdagingen?
Ik vond het vooral leuk dat het combineren van opgedane kennis kan leiden tot een mooi eindresultaat. Het is het laatste project van de bachelor en het is gelukt om iets moois neer te zetten. Daarnaast was het fijn om te merken dat we allemaal andere kwaliteiten hebben en dat we elkaar konden aanvullen indien nodig.

De uitdagingen lagen vooral in de planning. Soms was het bijvoorbeeld nodig om onderdelen te bestellen, die wil je zo snel mogelijk binnen hebben omdat je in een korte periode het project moet voltooien. Ook het ontwerpen van de binnenkant van de handprothese was een uitdaging. Het was nodig om de hand lichter te maken, aangezien deze in de eerste ontwerpen te zwaar was. Er was maar weinig ruimte in de handprothese en toch moesten alle onderdelen erin kunnen.

Hoe nu verder?
Het ontwikkelen van een lichte actieve handprothese die lijkt op een echte hand gaat nog steeds door. Het Delft Institute of Prosthetics and Orthotics blijft zich daarmee bezig houden en er blijven steeds betere handprotheses ontwikkeld worden. Ons onderzoek heeft een stukje bijgedragen aan deze ontwikkeling.

Ilze