Stages
Een groot deel van het beroepsgerichte jaar van de lerarenopleiding bestaat uit een stage op een middelbare school. Hieronder vind je meer informatie over de stage, zoals het aantal uur dat je stage loopt, richtlijnen voor het gebruik van je baan als stage en de indeling van de stageplekken.
-
De beroepsgerichte component van de lerarenopleiding kent twee delen:
- het basisdeel, leidt op tot een beperkte tweedegraadsbevoegdheid: hiermee ben je officieel bevoegd om les te geven op het vmbo en in de onderbouw van havo en vwo*;
- het verdiepingsdeel, leidt in combinatie met het basisdeel op tot een eerstegraadsbevoegdheid: hiermee ben je officieel bevoegd op alle niveaus van het voortgezet onderwijs les te geven, met name in de bovenbouw van havo en vwo.
Het schoolpracticum (de stage) van de lerarenopleiding vindt plaats op een stageschool.
* Let op: als masterstudent krijg je pas een bevoegdheid na het afronden van zowel het basisdeel als het verdiepingsdeel.-
De stage in het basisdeel vindt plaats gedurende twee periodes van ca. 8 weken, waarin de student per week normaliter 3 dagen aanwezig is op school en een dag, de dinsdag, op de universiteit. Omdat de duur van lesuren tussen scholen verschilt drukken we de eisen uit in klokuren van 60 minuten: in 6 lesuren van 50 minuten wordt dus 5 klokuren les gegeven.
In het basisdeel geeft de student minimaal 60 klokuren zelfstandig les in vooral de onderbouw, maar het geven van enkele van die uren in de bovenbouw wordt aanbevolen. Ook vindt gedurende minstens 5 klokuren lesobservatie plaats.
Op school wordt de student begeleid door een bevoegd vakcoach. Als de student een (tijdelijke) aanstelling heeft op de desbetreffende school dient minimaal 40% van de stage-uren te worden begeleid door een begeleider van de school.
-
De stage in het verdiepingsdeel vindt plaats gedurende een periode van ca. 16 weken, waarin de student per week 3 dagen aanwezig is op school en een dag, de dinsdag, op de universiteit.
In het verdiepingsdeel geeft de student zelfstandig les gedurende minimaal 74 klokuren op eerstegraads niveau (HAVO/VWO). Het verdient aanbeveling enkele van die uren in de onderbouw te geven.
Op school wordt de student begeleid door een eerstegraads bevoegde vakcoach. Als de student een (tijdelijke) aanstelling heeft op de desbetreffende school dient minimaal 40% van de stage-uren te worden begeleid door een vakcoach.
Urentabel (overzicht)
In onderstaande tabel is aangegeven hoe de contacturen op school dienen te worden ingevuld.
Voor het vak informatica mogen alle lessen in de bovenbouw gegeven worden als de stageschool dat vak niet aanbiedt in de onderbouw. In alle vakken geldt dat lessen in VMBO Kader en Basis niet mee tellen als stage-uren. In alle vakken dient meer dan de helft van het aantal stage-uren gegeven te worden in klassen waarvoor de te behalen bevoegdheid geldig is. Overtallige uren aan lessenseries mogen geteld worden als losse lessen, overtallige losse lessen als uren assisteren.
-
Als opleiding zoeken wij een stageplek voor jou. Scholen vinden het doorgaans prettiger om één aanspreekpunt te hebben en niet door individuele studenten benaderd te worden. Wil je toch zelf een stage zoeken? Hou dan rekening met bovenstaande richtlijnen en de volgende aandachtspunten:
- Benader alleen scholen waar je een ‘warm contact’ hebt, d.w.z. waar je iemand kent, tenzij je buiten de regio Haaglanden/Rotterdam op zoek gaat.
- Binnen de regio Haaglanden en Rotterdam werken wij samen met een aantal opleidingsscholen. Benader geen scholen binnen deze opleidingsscholen. Een overzicht van de opleidingsscholen vind je hier.
- De stageschool mag niet je oude middelbare school zijn, omdat we graag willen dat je tijdens de opleiding ook kennis maakt met andere vormen van onderwijs dan het onderwijs dat je zelf hebt genoten, denk bijvoorbeeld aan andere onderwijsvormen als Dalton of Montessori of een ander opleidingsniveau.
- Meld tijdig (max. 2 weken na de aanmelddatum) via info-sec@tudelft.nl dat je zelf een stageplek hebt gevonden. Vermeld hierbij de naam van de school (+evt. de locatie), de naam van de contactpersoon/vakcoach en het e-mailadres waar deze persoon op te bereiken is.
- Vanaf 2 weken na de aanmelddatum gaan wij voor je op zoek naar een stageplaats. Mocht je alsnog een stageplaats vinden, dan kun je deze voordragen, maar indien de TU Delft op dat moment al een stageplaats voor je heeft geregeld gaat deze plaatsing voor en wordt de eigen stageplaats naar verwachting niet gehonoreerd.