Joop Roodenburg

President Huisman Equipment BV

Joop Roodenburg (1950) is in 1977 afgestudeerd  aan de TU Delft in de werktuigkundige meet- en regeltechniek. Hij is president van Huisman Equipment, dat wereldwijd tot de top-3 van kranenbouwers behoort. Huisman bouwt technologisch geavanceerde kranen voor schepen in de offshore-sector en is wereldleider op het gebied van apparatuur voor het leggen van pijpleidingen op plaatsen waar de zee extreem diep is.

Als ervaren creatieve systeemintegrator weet Roodenburg technische vindingen om te zetten in commercieel succesvolle activiteiten. Hij is een pionier in de wereld van heave compensatiesystemen en koploper op het gebied van ontwerp en bouw van pijplegsystemen.

Buccaneer
Daarnaast is Roodenburg in september 2015 gestart met ‘Buccaneer Delft’ op de Paardenmarkt in Delft. Dit is een ‘accelerator’ voor jonge technologiebedrijven, actief in de energie- en offshore-sector. Met deze accelerator streeft hij er naar om zijn innovatiedrang en ondernemerschap over te dragen op de nieuwe generatie  ondernemers. Buccaneer wil de verbinding leggen tussen de industrie, de TU Delft en jonge ondernemers.

Hulp bij studentenprojecten
Roodenburg zet zijn netwerk in om jonge talenten te verbinden aan grote spelers in de markt om de opkomst van de duurzame economie een boost te geven, vooral bij de faculteiten 3mE en CiTG.  Verbinden doet Roodenburg ook in het onderwijs. Hij is sterk voorstander van interdisciplinaire samenwerking en integraal ontwerpen. Hij is daarom betrokken bij initiatieven waarbij masterstudenten van verschillende richtingen in Delft bij elkaar worden gebracht om samen te werken aan een interdisciplinair project. Roodenburg faciliteert in master- en bachelor-projecten met onder meer cases uit het bedrijfsleven en door het bieden van projectruimtes.

Alumnus van het Jaar
De TU Delft reikt sinds 2011 samen met het Universiteitsfonds Delft de prijs ‘Alumnus van het Jaar’ uit aan alumni die hun sporen hebben verdiend in de wereld van innovatie en onderzoek. De winnaars krijgen een plaquette op de Alumni Walk of Fame in het Mekelpark op de campus van de TU Delft.