Zo bestrijdt de Delftse ingenieur corona

Delftse studenten en wetenschappers helpen mee aan de bestrijding van het coronavirus. Het TU Delft Covid-19 Response Fund geeft hen snelle  financiële bijdragen, zodat geen kostbare tijd verloren gaat.

Al snel na het uitbreken van de coronacrisis namen veel Delftse wetenschappers en studenten initiatieven om met Delftse technologie een bijdrage te leveren aan het bestrijden van Covid-19. Om hen te steunen richtten de TU Delft en het Universiteitsfonds Delft het TU Delft Covid-19 Response Fund op. Inmiddels heeft het fonds ruim 230 duizend euro toegekend aan zestien Delftse projecten. Ruim 900 alumni hebben financieel bijgedragen.

Air for All: OperationAIR

Delftse studenten ontwikkelden in drie weken tijd een werkend prototype van een noodbeademingsapparaat voor coronapatiënten, de AIRone. Dankzij de financiële steun uit het fonds kon het team onderdelen kopen. Na allerlei testen (functioneel, mechanisch, veiligheid, gebruik), is het apparaat aangepast en gebruiksklaar. 

Er zijn tachtig apparaten in productie. “Het ontwerp staat samen met de testresultaten en andere documentatie op een open source-platform, zodat andere initiatieven met de AIRone aan de slag kunnen.” aldus Marijn Mostert, hoofd van het testteam. In Nederland is het aantal ic-opnames, en daarmee de noodzaak voor beademingsapparatuur, flink afgenomen. Daarom richten de studenten zich nu op de internationale verspreiding van hun kennis. 

Minister-president Mark Rutte bracht een bezoek aan team OperationAIR dat in drie weken tijd een noodbeademingsapparaat ontwikkelde.

Air for All: Inspiration

Dit beademingsapparaat is gebaseerd op een bewezen mechanisch principe en kan functioneren zonder software. Dit model is zeer geschikt voor lage-inkomenslanden. 

Air for All: BTB Breathe

Onderzoekers testen de eerste prototypes van een beademingsapparaat dat geheel bestaat uit standaard onderdelen. Deze zijn bijna overal ter wereld lokaal voorradig en kunnen door veel fabrikanten worden gemaakt. 

Project Mask

Door het tekort aan mondkapjes voor de zorg zijn ziekenhuizen op zoek naar alternatieve leveranciers. Maar hoe meet je de kwaliteit ervan? Project Mask heeft expertise samengebracht om testfaciliteiten op te zetten en validatie te ondersteunen. Dit onderzoek is te vinden op de website van het RIVM.

Verloop virus en exitstrategie

Op verzoek van het RIVM werken wetenschappers aan een voorspelling van het verloop van het coronavirus met behulp van een speciaal algoritme. Ook werken ze aan een exitstrategie.

Further COVID-19 Simulation Development

Onderzoekers gebruiken het Python COVID-19 Simulation project om, via een simulatieplatform, inzichten te vergaren in verschillende exitstrategieën. 

Multifunctioneel UVC LED test platform

Het coronavirus blijkt gevoelig voor een bepaalde dosis UVC-licht. Om dit proces beter te kunnen begrijpen, werken onderzoekers aan de ontwikkeling van een testplatform. Daarnaast hoopt men mini-UVC LED-ontsmettingsapparaten te ontwikkelen die gekoppeld kunnen worden aan deurklinken, kranen, liftknoppen of zelfs smartphones. 

We\Visit

“Het Reinier de Graafziekenhuis was op zoek naar een communicatietool voor op hun ic”, zegt dr. Elif Özcan-Vieira, directeur van het Critical Alarms Lab (CAL) van de TU Delft en hoofd Zorgtechnologie op de  Intensive Care Unit van het Erasmus MC. “De patiënten lijden niet alleen aan het coronavirus, maar ook aan eenzaamheid. Ik voelde direct de noodzaak om ermee aan de slag te gaan.” Samen met Willem-Paul Brinkman, die met behulp van virtuele technieken werkt aan de bestrijding van fobieën (faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica) en psycholoog Merijn Bruijnes kwam ze op het idee van beeldbellen, zodanig dat het de verpleging niet verder zou belasten. Binnen een week lag er een prototype van We\Visit. Met een code kan de familie inloggen en een virtuele afspraak inplannen. Op het afgesproken tijdstip brengt iemand in het ziekenhuis de videoconnectie tot stand via een tablet. “De technische implementatie is door studenten van EWI gedaan. Allemaal pro bono en naast hun tentamens.” De applicatie – Jitsi – is open source en mag dus door iedereen gebruikt worden. 

Dankzij We\Visit kunnen patiënten in zorginstellingen beeldbellen met hun familie.
Project Safeguard scheidt patiënt en verpleging van elkaar. (Foto: AD / Fred Leeflang)

Project Safeguard

Beschermende kleding voor zorgpersoneel is schaars en bovendien is het aan- en uittrekken ervan tijdrovend. Onderzoekers ontwikkelden mobiele scheidingswanden waar patiënten geholpen kunnen worden zonder dat het zorgpersoneel persoonlijke beschermingsmiddelen nodig heeft. De scheidingswand is transparant en heeft twee handschoenen. Zo kunnen de arts en de patiënt elkaar zien en horen en kunnen tests worden afgenomen. De zijde van de patiënt is makkelijk schoon te maken, zodat niemand elkaar kan besmetten. Masterstudenten van de faculteit Industrieel Ontwerpen maakten twee concepten: de MediTent is bedoeld voor huisartsenposten, MediShield voor immobiele patiënten. 

Verspreiding van coronavirus in de binnenlucht

In het SenseLab in het Science Centre Delft wordt een testopstelling gebouwd om verspreiding van aerosolen zichtbaar te maken onder verschillende condities. Doel is het kunnen adviseren over ventilatie in bijvoorbeeld kantoorruimtes. 

ResilientSociety

Op veel plekken in Nederland zijn initiatieven ontstaan rondom de bestrijding van Covid-19. De TU Delft heeft het digitale ResilientSociety-platform opgericht waar bedrijfsleven, zorgpartijen en universiteiten de maatschappelijke vraag en aanbod effectief bij elkaar kunnen brengen. 

Versoepeling coronamaatregelen

Hoe denkt de Nederlandse samenleving over versoepeling van coronamaatregelen? Onderzoekers brachten de voorkeuren van 30 duizend Nederlanders in kaart. 

DelftScope: betaalbare videolaryngoscoop

De vraag naar het plaatsen van een beademingsbuis met behulp van een videolaryngoscoop (VL) is sterk toegenomen. Videolaryngoscopie maakt een grotere afstand tot de patiënt mogelijk: zorgverleners kunnen op een scherm kijken in plaats van in de mond van de patiënt.  VL’s zijn duur en daarom nauwelijks beschikbaar in lage-inkomenslanden. Onderzoekers werken aan een nieuw prototype waarbij gebruikgemaakt wordt van een goedkoop scherm met een eenvoudige gebruikersinterface.

Onderzoekers ontwikkelden een videolaryngoscoop met een grotere afstand tot de patiënt, de DelftScope.

Agent-based simulation van de coronapandemie

Wat is het effect van de coronapandemie op mens, samenleving en economie? Om dit beter te begrijpen, passen onderzoekers de techniek van agent-based-modelling toe, een soort simulatie van hoe een bevolking reageert op bepaalde maatregelen. 

Endoscoop

Welke specifieke operatieve risico’s moeten worden overwogen in het geval van buikoperaties bij coronapatiënten? Onderzoekers proberen antwoord te vinden op deze vraag. 

Masks Off

Masks Off is een online platform waar verpleegkundigen hun dagelijkse ervaringen kunnen delen. Doel hiervan is hun mentale gezondheid te behouden. 

Hartelijk dank!

Namens alle onderzoekers en studenten danken wij je hartelijk voor je betrokkenheid en waardevolle donaties. 

Steun is nog altijd zeer welkom. Kijk hiervoor op www.universiteitsfondsdelft.nl/covid-19 

Meer weten over de gesteunde projecten? www.universiteitsfondsdelft.nl/gesteundeprojecten