Over de opleiding

Vakgebied

Electrical Engineering houdt zich bezig met de studie naar en de toepassing van elektrische energie en informatie. Het is een breed en divers veld; zonnecellen tot computerchips en medische implantaten. Electrical Engineering kan worden onderverdeeld in verschillende kleinere vakgebieden, zoals Energievoorziening, Micro-elektronica, Telecommunicatie, Instrumentatie en Signalen en Systemen. 

Studielast

180 EC, 36 maanden 

Indeling studieweek

Colleges
16 uur

Projecten en practica
8 uur

Zelfstudie
18 uur

Onderwijsprogramma

De bacheloropleiding duurt drie jaar en bestaat uit een mix van onderwijsvormen, zoals hoorcolleges, instructies, projecten en zelfstudie. De colleges vinden plaats tussen 8.45 uur en 17.30 uur. Een college duurt twee keer drie kwartier met een kwartier pauze tussendoor. Tijdens de projecten leer je in groepsverband om kennis toe te passen én ontdek je het praktische nut van de verschillende vakken en de verbanden daartussen. Je oefent ook academische vaardigheden, zoals presenteren, rapporteren en samenwerken in een groep. 

Het studieprogramma van Electrical Engineering bestaat uit zeven leerlijnen: 

  • Wiskunde 
  • Natuurkunde 
  • Circuits 
  • Signalen en Systemen 
  • Digitale Systemen 
  • Telecommunicatie 
  • Energie 

De leerlijn Wiskunde vormt een belangrijke basis voor de opleiding, aangezien wiskunde het gereedschap is waar je je hele carrière gebruik van maakt. In de leerlijn Natuurkunde leer je over kwantummechanica, elektriciteit en magnetisme. De fundamentele kennis heb je nodig om de werking van elektrische en elektronische componenten en systemen te begrijpen. 

In elk semester heb je een aantal verplichte vakken en een project. In het tweede en derde jaar kun je ook nog vakken kiezen over specifieke onderwerpen die je interesseren. Na het eerste semester van het derde jaar, waarin je een minor van een willekeurige faculteit volgt, krijg je nog een paar vakken. Tenslotte sluit je de bacheloropleiding af met een afstudeerproject..

Bindend Studieadvies

De TU Delft hanteert een Bindend Studieadvies (BSA). Dit betekent dat je in het eerste studiejaar ten minste 3/4 deel van je studiepunten moet halen om je opleiding te mogen voortzetten; dit is 45 EC van de 60 punten die je kunt halen. Als je een ‘negatief Bindend Studieadvies’ krijgt, kun je je de volgende 4 jaar niet meer voor deze opleiding inschrijven.

Feiten en cijfers

5
uitdagende groepsprojecten in de bachelor  

44%
haalt de bachelor in drie jaar  

245
EE eerstejaars studenten in 2022  

100%
van het studiemateriaal is in het Engels 

Studievereniging Electrotechnische Vereeniging

De ETV behoort, evenals de meeste andere studieverenigingen in Delft, tot de oudste studieverenigingen van Nederland.