TBM-hoogleraren Frances Brazier en Sabine Roeser ontvangen Koninklijke Onderscheiding

Nieuws - 05 april 2024 - Webredactie

Sabine Roeser en Frances Brazier ontvingen ieder afgelopen vrijdag 26 april een Koninklijke onderscheiding. De hoogleraren aan de faculteit Techniek, Bestuur en Management zijn beiden benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor hun wetenschappelijke en maatschappelijke inzet.

Professor Frances Brazier

Professor Frances Brazier, hoogleraar systeemkunde bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management (TBM) werd in Nieuwkoop benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Daarmee wordt zij geëerd voor haar grote wetenschappelijke carrière en haar inzet voor de emancipatie van vrouwen in de informatica- en ingenieurswereld. 

Professor Brazier is een pionier op het gebied van kunstmatige intelligentie. Ze heeft aan de wieg gestaan van het onderzoek naar softwareagenten, stukjes software die zelfstandig beslissingen kunnen nemen en die gebruikt worden voor het ontwikkelen van grootschalige internetapplicaties. Toepassingen van systemen waaraan zij gewerkt heeft zijn automatische veilingsystemen voor elektriciteitsmarkten en applicaties die het makkelijker maken om duurzame zon- en windenergie in lokale energiegemeenschappen met elkaar te delen. Meer recent richt zij zich op hoe de mens beter gebruik kan maken van technische systemen, bijvoorbeeld door hen meer verantwoordelijkheid te geven over de systemen die hun leven beïnvloeden, zoals de woonomgeving of energievoorziening.  

Brazier zet zich onvermoeibaar in voor de emancipatie van vrouwen in de informatica- en ingenieurswereld. Dat doet ze in formele rollen als voorzitter van het Landelijk Netwerk van Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) en voorzitter van Delft Women In Science (DEWIS), maar ook door rolmodel, coach en mentor te zijn voor een groot aantal vrouwelijke wetenschappers in de technische wetenschappen. 

Professor Brazier studeerde wiskunde, informatica en cognitieve psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waar ze in 1983 afstudeerde en in 1991 promoveerde op haar proefschrift ‘Design and evaluation of a user interface for information retrieval’. Ze bleef verbonden aan de VU, waar ze in 2000 hoogleraar intelligent interactive distributed systems werd. In 2009 kwam ze naar TU Delft, waar ze de leerstoel van systems engineering foundations bekleedt.  

Professor Sabine Roeser

Professor Sabine Roeser, hoogleraar Values, Technology and Innovation aan de faculteit Techniek, Bestuur en Management (TBM) werd in Voorschoten benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor haar wetenschappelijke en maatschappelijke werk op het gebied van ethiek. 

Professor Roeser richt zich in haar onderzoek op risico’s, intuïties, emoties en kunst. Haar onderzoek kan nieuw licht werpen op fel bediscussieerde publieke thema’s, zoals kernenergie, klimaatverandering en volksgezondheidskwesties. Wereldwijd is ze bekend als onderzoeker die vanuit de ethiek laat zien dat emoties ten aanzien van technologische en andere risico’s niet irrationeel zijn maar vaak voortkomen uit rationele en juiste overwegingen en een plaats behoren te krijgen in het debat. De impact van haar werk wordt naast haar talrijke wetenschappelijke prestaties ook duidelijk in haar vele maatschappelijke rollen. Zij was en is lid van verschillende adviesraden, zoals de Beraadsgroep van de Gezondheidsraad, de adviescommissie over kernenergie van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur, en lid van de adviesraad van COVRA/OPERA. 

Sabine Roeser heeft ook een grote bijdrage geleverd aan integriteit binnen TU Delft. Als Integrity Officer en voorzitter van de Integrity Board nam ze in 2018 het voortouw bij het ontwerpen van een nieuw integriteitsbeleid voor de universiteit. Sabine Roeser is verder betrokken bij het loopbaanbeleid voor jonge wetenschappers en zet zich daarnaast in voor het bevorderen van meer vrouwen in de wetenschap. Met haar tomeloze inzet en energie is ze een inspirerend leider en rolmodel voor velen. 

Sabine Roeser is afgestudeerd aan de kunstacademie Maastricht en daarna in de filosofie (cum laude) en politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (UVA) en ze promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) op haar proefschrift ‘Ethical intuitions and emotions: a philosophical study’.