Online raadpleging over de samenwerking met de fossiele brandstofindustrie

De TU Delft wil medewerkers en studenten betrekken bij de vraag of, en onder welke voorwaarden, het wenselijk is om samen te werken met de fossiele brandstofindustrie. Dat doet zij onder andere via deze raadpleging via participatieve waarde-evaluatie (PWE).

PWE is een methode die gebruikt kan worden om te achterhalen hoe grote groepen mensen publieke waarden wegen en hoe zij vinden dat waarden concreet moeten worden doorvertaald in beleid. De essentie van een PWE is dat een keuzesituatie van een overheid of een organisatie zo goed mogelijk wordt nagebootst waardoor deelnemers het dilemma kunnen doorleven. Op een laagdrempelige manier zie je het vraagstuk en krijg je een overzicht van de gevolgen van de beleidsopties en de beperkingen (bijv. beperkt budget of een verplichtend doel). Dit levert uiteindelijk een duidelijk beeld op van voorkeuren, gemeenschappelijke waarden, hoe waarden volgens deelnemers moeten worden vertaald in beleid, en welke zorgen er achter weerstand zitten. Meer informatie over de methode is hier te vinden.

Alle werknemers en studenten verbonden aan de TU Delft worden uitgenodigd om mee te doen. Deelname is anoniem, kost ongeveer 20 minuten en je kan meedoen waar en wanneer je maar wilt. Alle studenten en medewerkers ontvangen een mail wanneer de PWE wordt geopend.

Wat gebeurt er met de resultaten?

De raadpleging is onderdeel van een bredere dialoog over dit thema binnen de TU Delft. De resultaten van de raadpleging worden geanalyseerd door het onderzoeksbureau Populytics. De resultaten worden openbaar gepubliceerd en worden als deelrapportage opgenomen in het adviesrapport dat, na afronding van het hele programma, aan het CvB wordt overhandigd.

De resultaten worden ook gebruikt als input voor de andere twee programmaonderdelen die rond dit thema worden georganiseerd: de dialoogsessies die plaatsvinden in november en het moreel beraad dat loopt van november t/m februari.