Organisatie

Het programma is een samenwerking tussen het Integrity Office, het Climate Action Program en het Delft Energy Initiative. Het wordt gecoördineerd door Ibo van de Poel (Integrity Officer), Herman Russchenberg (pro-vice rector Climate Action Program) en Peter Palensky (voorzitter Delft Energy Initiative).

Daarnaast is er een begeleidingsgroep opgericht om te ondersteunen bij het vormgeven en uitvoeren van het programma. Deze groep bestaat uit medewerkers die deskundig zijn op het gebied van samenwerking met de fossiele industrie, beleidsprocessen, en/of klimaatactie. De leden van de begeleidingsgroep zijn:

Hoe is het programma tot stand gekomen?

Het CvB heeft het Integrity Office in maart 2023 gevraagd om een moreel beraad te organiseren over samenwerking met de fossiele industrie. Verantwoorde samenwerking met derden is namelijk een belangrijk onderdeel van de organisatorische integriteit van de TU Delft.

Rond dezelfde tijd heeft het Climate Action Program op eigen initiatief een deliberatie over dit thema georganiseerd in The Green Village. Na de deliberatie hebben medewerkers van het Integrity Office, het Climate Action Program en het Delft Energy Initiative de handen ineen geslagen. Samen hebben zij twee inspraakmogelijkheden bedacht in aanvulling op het moreel beraad: een online consultatie voor alle studenten en medewerkers, en een reeks open dialogen. Door deze drie methoden te gebruiken hebben meer mensen de kans om te participeren en ontstaat een zo rijk mogelijk beeld van de verschillende perspectieven.

Waarom de focus op de fossiele brandstofindustrie?

Om de klimaatdoelen van Parijs te halen is een energietransitie nodig, van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare alternatieven. De TU Delft stelt zich ten doel om de energietransitie te ondersteunen. Tot op heden werkt de TU Delft daarbij samen met fossiele energiebedrijven. In het publieke debat wordt regelmatig de vraag gesteld of dit wel wenselijk is. Als TU Delft hebben we de verantwoordelijkheid om een antwoord te formuleren. Deze verantwoordelijkheid delen we met andere universiteiten.

Ook binnen onze universiteit zijn studenten en medewerkers bezorgd over samenwerking met de fossiele brandstofindustrie. Op 10 mei 2023 bezette actiegroep End Fossil het Pulse-gebouw op de campus om een statement te maken. Tegelijkertijd vrezen anderen dat het verbreken van de banden met de fossiele brandstofindustrie negatieve gevolgen zal hebben voor onderzoek dat de energietransitie juist moet dienen. Met dit programma proberen we recht te doen aan iedereen die zich zorgen maakt over of geraakt wordt door het onderwerp.

Samenwerking met de fossiele industrie is natuurlijk niet het enige vraagstuk dat aandacht verdient. We geven het nu prioriteit en hopen de lessen die we leren in te zetten om in de toekomst andere complexe en urgente thema’s bespreekbaar te maken.