Brendon de Raad wint de Blue Sky Pro Young Professional Award

Nieuws - 07 december 2023 - Webredactie

Brendon de Raad is de winnaar van de Blue Sky Pro Young Professionals Award. Volgens de jury is zijn project 'Naar een duurzame Nederlandse papierindustrie: de toepassing van warmtepompen' een uitstekend voorbeeld van vooruitstrevende en duurzame industriële toepassingen. Zijn werk gaat over de inzet van warmtepompen in een industrie die in transitie is.

Industriële warmtepompen vormen een baanbrekende technologie die de energieconsumptie van processen met lage temperaturen (<300C) op zijn minst kan halveren, terwijl de resterende vraag wordt geëlektrificeerd. 'Dit stelt de Nederlandse papierindustrie in staat om direct aan haar doelen voor 2030 en daarna te voldoen!', zegt De Raad, PhD-kandidaat bij TBM en onderzoeker aan de Hogeschool Rotterdam. De enorme potentie van deze technologie wordt steeds meer erkend, maar de toepassing in de industrie verloopt traag. Dit komt voornamelijk door de moeilijkheid om technisch-economisch aantrekkelijke warmtepompoplossingen te vinden. De ingenieur moet namelijk begrip hebben van zowel het productieproces als de werking van een warmtepomp. Daarom heeft De Raad, samen met andere onderzoekers, een instrument ontwikkeld dat mensen in de industrie helpt om beter te begrijpen hoe hun bedrijfsvoering de technische prestaties van een warmtepomp en de besluitvorming beïnvloedt.

Over de Blue Sky Young Professional Award
De Blue Sky Young Professional Award is een onderscheiding voor opmerkelijke prestaties in onderzoek en ontwikkeling op het gebied van geavanceerde bosbouwwetenschap, innovatieve producten die gebruikmaken van op bos gebaseerde materialen, en verbeteringen in de productie van pulp en papier."